Powitanie jesieni czyli widelcowe podsumowanie numer 65 – wrzesień 2018

Kraków - Projekt Strzelnica - Tatar

Strzelnicę odwiedziliśmy już w dniu otwarcia aby spróbować, miedzy innymi, tatara.

Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?

28 sierpnia, przy ulicy Starowiślnej (róg z Wawrzyńca) otwarto What’s Up Place. Jest to pub z piwem i winem oraz grami planszowymi.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 września 2018):

3 września,  w food truck parku na Zabłociu ruszył food truck z makaronami: Pasta i Basta.

4 września, Pizza Garden zamknęła podwoje na Dębnikach, a 10 września uruchomiono restaurację w nowej lokalizacji przy ulicy Rakowickiej 1. Będziemy tęsknić!

6 września, przy ulicy Krakowskiej, otwarto lokal z kanapkami 100% mięsa.

7 września, otwarto restaurację Projekt Strzelnica w budynku dawnej strzelnicy na Woli Justowskiej.

14 września, otwarto restaurację Regina Bona przy ulicy Gołebiej (w miejsce włoskiej restauracji Timo).

Wydarzy się w Krakowie (16-30 września 2018):

Od 15 do 17 wrzesnia, a także w kolejne weekendy września, Miejscówka zaprasza na Kombinacje czyli zestawy kanapek i piwa od Browaru Trzech Kumpli w naprawdę odlotowych cenach.

16 września, na Starym Kleparzu, Małe Najedzeni Fest! Po ziemniaki – nasza ulubiona edycja małej wersji festiwalu.

16 września, w GMT, gruzińskie śniadanie w formie szwedzkiego stołu.

16 września, w Alei Róż, festiwal: Zaklęte w dyni.

16 września, w Starej Zajezdni, Veganmania czyli festiwal promujący dietę roślinną.

17 września, w Bistro Chochla, warsztaty cukiernicze: kwiaty z kremu maślanego.

17 września, w Krakowskiej Szkole Restauratorów, Kurs Szefa Kuchni.

17 września, w Krakowskiej Szkole Restauratorów. Kurs Kelnerski II stopnia.

18 września, w Tektura Cafe, Cupping Tour with DRWakefield.

18 września, w Caffe Manggha, spotkanie z ciekawą osobowością herbacianą – panem Toshifumi Shibamoto z Makinohary, który głębia tajniki wytwarzania herbaty typu Kamairicha wytyczając przy tym swoją unikatową drogę produkcji tej herbaty i kreując nowe smaki.

20 września, w Słonecznym Kredensie, spotkanie z cyklu czwartkowe wieczory przy winie – Sycylijskie wina natury.

21 września, w Magazynie Wina, warsztaty kuchni gruzińskiej z Twoim Kuchachrzem i Keti.

21 września, w barze Dobry Rok, degustacja: Jesień i wino.

21 i 22 września, Włoska świętować będzie swoje trzecie urodziny. W tych dniach obowiązywać będzie specjalne menu.

21 i 22 września, odbywać się będzie One More Beer Festival.

21 września, w Kulinarnych `kreacjach, warsztaty z przygotowywania wegańskich burgerów.

21 września, na Targach Ekosfera Mateczny, wrześniowa edycja degustacji win morawskich.

21 września, w Wine Concept, degustacja pod hasłem: Impresje końca lata.

22 września, w Cricotece, otwarcie drugiej w Krakowie kawiarni Organic Coffee.

22 września, w nowootwartym hotelu PURO przy ulicy Halickiej, impreza „Oko na…” czyli prezentacja najciekawszych, zdaniem magazynu Usta krakowskich designerów, rzemieślników, kucharzy i artystów.

22 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni greckiej.

22 września,  w Musso Sushi, warsztaty sushi.

23 września, w Pochlebstwie, wydarzenie pod hasłem: Dość Sezonu Ogórkowego!1!!11! czyli letnie kanaperki i kawusie.

24 i 25 września, w Bistro Bazaar, kurs WSET Level 2.

25 września, kolejna edycja Podwieczorku na dwa kieliszki. Tym razem, gościem Mariusza Kapczyńskiego będzie Murat Kornaev – tea maker w Cafe Manggha, mistrz ceremonii, gejzer herbacianej wiedzy, zwycięzca Tea Masters Cup w 2016 roku w kategorii Tea Pairing.

26 września, Międzymiastowa świętować będzie drugie urodziny. W tym dniu na wszystkie pozycje z karty obowiązuje promocja: dwa w cenie jeden.

27 września, w SŁonecznym Kredensie, opowieści o Apulii połączone z winem i przekąskami.

28 września, w restauracji Klimaty Południa, inauguracja Jesieni Enologicznej.

28 września, w Szkole Sommelierów, Masterclass Napa i Columbia Valley-Stag’s Leap & Ste. Michelle czyli prezentacja wybitnych win kalifornijskich.

28 września, w restauracji Vanilla Sky, powitanie jesieni z Dionizosem czyli degustacja win czerwonych.

28 września, w Dworze Sieraków, Noc Wina – Odkrywcy Smaków Kolacja włoska „Italia do zjedzenia”.

29 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni indyjskiej.

29 i 30 września, na terenie zabytkowego folwarku Uniwersytetu Rolniczego w Bronowicach, odbędą się targ żywności: zasmakuj z UR.

Przy ulicy Nadwiślańskiej, jeszcze we wrześniu, ma nastąpić otwarcie Nadwiślańska Resto & Vodka Bar. 

Co dalej?

Przy ulicy Rajskiej powstaje Rajska 1 Food & Coffee. W ofercie śniadania, lunche, kawa i desery.

Do startu szykuje się japoński wege food truck: BUBU ARARE.

Otwarcie Błonia Bistro już w październiku.

Wciąż czekamy na start Krakoskiego Hultaja i Stacji Zabłocie.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.