Sierpniowe ożywienie czyli widelcowe podsumowanie numer 63– sierpień 2018

 

Kraków - Słodkości by Oskar Zasuń - ekler i sernik

Słodkości by Oskar Zasuń

Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?

Pod koniec lipca otwarto restaurację Weranda w Węgrzcach oraz armeński grill w okrąglaku na placu Nowym.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 sierpnia 2018):

1 sierpnia otwarto restaurację Skotnicka 105.

8 sierpnia  otwarto kawiarnię Bon Ami przy ulicy Kanoniczej.

10 sierpnia otwarto kawiarnię Słodkości by Oskar Zasuń przy Hali Targowej (ul. Daszyńskiego).

10 sierpnia otwarto Lula Slow Grill w Staniątkach pod Krakowem.

14 sierpnia otwarto Bistro Szóstka przy ulicy Węgłowej.

Wydarzy się w Krakowie (16-31 sierpnia 2018):

Od 15 do 19 sierpnia potrwa Festiwal Pierogów na Małym Rynku.

16 sierpnia, wieczór z Campari Sorriso w Czarnej Owcy.

16 sierpnia, w Wine Spot, degustacja: Lato w kieliszku.

17 sierpnia, otwarcie restauracji Chałka przy ulicy Meiselsa.

od 17 do 19 sierpnia,  w Gęsi w dymie, menu degustacyjne: polska wołowina.

17 sierpnia,  na Lipowej 6F zagości najlepsza Szefowa-Kobieta Roku 2016 według kulinarnego przewodnika Gault&Millau Polska – Justyna Slupska Kartaczowska. Szczegóły kolacji znajdziecie w wydarzeniu na Facebooku.

17 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty fusion Azja z kiszonkami w tle.

17 sierpnia, cupping w Urban Coffee.

Od 17 do 23 sierpnia  potraw w kinie Agrafka cykl Kino na Tarasie – Podróże ze smakiem. Zobaczyć będzie można filmowe obrazy pełne malowniczych krajobrazów, pysznego jedzenia, wspaniałego wina i pięknych ludzkich historii.

18 sierpnia, w Kuflach i Widelcach, kraftowe parowanie piwa z jedzeniem.

18 sierpnia 2018, Piknik Krakowski nad zalewem Nowohuckim.

19 sierpnia 2018, Piknik Krakowski w Parku Decjusza.

20 sierpnia, w Krakowskiej Szkole Restauratorów rozpocznie się kurs Szefa kuchni.

21 i 28 sierpnia, w BARaWINO, wtorek bez korkowego.

21 sierpnia, w COOLinarium – atelier kulinarne Łukasza Ochaba, Warsztaty Sushi ,,Roll’N’Roll” .

23 sierpnia, w Krakowskiej Szkole Restauratorów rozpocznie się kurs baristyczny I stopnia.

23 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z przygotowywania burgerów.

24 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni brazylijskiej.

24 sierpnia, w Ojcowie, kolejna tajemnicza degustacja czyli Piknik pod Wiszącą Skałą.

24 sierpnia,  w Wine Concept, degustacja win bursztynowych.

25 sierpnia 2018, Piknik Krakowski nad zalewem Nowohuckim.

25 sierpnia, w Krakowskiej Szkole Restauratorów rozpocznie się kurs cukierniczy I stopnia.

26 sierpnia 2018, Piknik Krakowski w Parku Decjusza.

26 sierpnia, w Krakowskiej Szkole Restauratorów, kurs kuchni molekularnej.

27 sierpnia, w Krakowskiej Szkole Restauratorów rozpocznie się kurs barmański I stopnia.

29 sierpnia startuje Fine Dining Week.

30 sierpnia,  w Słonecznym Kredensie, Lato z musiakami.

Co dalej?

Przy Błoniach powstaje Błonia Bistro.

Do startu szykuje się food truck z piwem Krakoski Hultaj.

W parku Zabłocie powstaje restauracja Stacja Zabłocie.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter