Cześć lato czyli widelcowe podsumowanie numer 59– czerwiec 2018

Street Food Polska Festival

Kolejna edycja Street Food Polska Festival już pod koniec czerwca.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 czerwca 2018):

1 czerwca otwarto Zakręconą Kawiarenkę – pracownię wypieków artystycznych i tradycyjnych dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, bezcukrowej, wegańskiej, paleo, czy AIP.

1 czerwca otwarto Parkowa Kraków Food & Chill Out.

1 czerwca miało miejsce otwarcie nowego lokalu z frytkami belgijskimi pod M1.

2 czerwca otwarto kawiarnię KUKU Cafe& Wine przy ulicy Bożego Ciała. Oprócz kawy, znajdziecie tam też ciasta bez laktozy, glutenu i cukru.

6 czerwca otwarto Lodziarnię u Babci Lucyny. 

6 czerwca  otwarto restaurację tajską ME THAI na Podgórzu.

9 czerwca otwarto filię Good Lood przy ulicy Nadwiślańskiej.

9 czerwca działalność zakończył Pies Pianista.

12 czerwca, przy ulicy Zwierzynieckiej, otwarto restaurację indyjską Tandoori Flame.

15 czerwca otwarto bistro Bazaar przy ulicy Meiselsa.

Wydarzy się w Krakowie (16-30 czerwca 2018):

16 czerwca, otwarcie Nowy Kraftowy przy placu Nowym.

16 czerwca, Piknik Krakowski w parku Kościuszki.

16 czerwca, w Szkole Sommelierów, Podstawowy Kurs Wiedzy o Winie.

16 czerwca, w Wieliczce, pojedynek na potrawy z pastrami. Zmierzą się: –KRep Restauracja Francuska i Smokehouse BBQ Grill Bar.

17 czerwca, Piknik Krakowski w parku Ratuszowym.

17 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni hiszpańskiej.

Do 17 czerwca trwa projekt „Z kuchni królowej Bony”, podczas którego w dziewięciu krakowskich restauracjach możecie spróbować specjalnego menu inspirowanego kuchnią królowej Bony.

18 czerwca,  w Krakowskiej Szkole Restauratorów, kurs szefa kuchni.

18 czerwca, biznesowa platforma gastronomiczna, MADE Restaurant.

20 czerwca,  w restauracji Kogel Mogel, degustacja win z Tokaju i menu degustacyjne inspirowane kuchnią Królowej Bony.

21 czerwca, w Zupitto, Małżeństwo idealne czyli degustacja win i serów.

21 czerwca,  w Hilton Garden Inn, kolacja degustacyjna pod hasłem Świętojańska uczta.

21 czerwca,  w Czarna Owca Wine Bar, degustacja win z winnicy 47 Anno Domini.

21 czerwca,  w barze Dobry Rok, degustacja: Witamy lato.

22 czerwca, kolejna tajemnicza degustacja z Krakowskim Makaroniarzem i Moniką Bielką-Vescovi. Tym razem pod hasłem: Sen nocy letniej.

22 czerwca,  w Wine Concept, degustacja Północ – Południe. Włoskie nowości w Swoszowicach.

23 czerwca, Piknik Krakowski w parku Jordana.

23 czerwca, w restauracji Miodova, Noc Kupały i potrawy serwowane prosto z ognia.

23 czerwca,  drugie śniadanie w Chederze, a właściwie na bulwarach wiślanych.

23 i 24 czerwca,  w Bezogródku znów zagości Żarcie na kółkach. Na talerzach pojawią się ciekawostki z najróżniejszych zakątków świata takich jak Indie, Tajlandia, Meksyk czy Brazylia. Nie zabraknie też klasyków street foodu w najlepszym wydaniu.

24 czerwca, Piknik Krakowski w parku Jerzmanowskich.

24 czerwca, Art & Food Bazar na Starym Kleparzu.  Czekać na Was będzie: kuchnia węgierska, gruzińska, włoska (Sycylia i Lombardia), owoce morza prosto z Choggia, pizza z pieca, wspaniała kuchnia wegańska i delikatesy z Portugalii, a także wiele, wiele więcej.

Od 28 czerwca do 1 lipca, kolejna edycja KUKa na Barce. Tematem przewodnim tej edycji będzie kuchnia żydowska.

28 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni japońskiej – ramen.

28 czerwca,  w restauracji Filipa 18, slowfoodowa kolacja degustacyjna w ciemno z winami naturalnymi.

29 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty ryby i owoce morza.

29 czerwca, na Targach Ekosfera Mateczny, degustacja wina Klubu Morawskich Winiarzy vol.2.

30 czerwca, Piknik Krakowski w parku Bednarskiego.

30 czerwca,  w Musso Sushi, japoński grill, a na nim owoce morza, ryby, mięsa i warzywa.

Od 30 czerwca do 1 lipca potrwa kolejna edycja Street Food Polska Festival przed Galerią Kazimierz.

Co dalej?

Do startu szykuje się food truck z piwem Krakoski Hultaj.

W parku Zabłocie powstaje restauracja Stacja Wisła.

Przy Starowiślnej powstaje również Shrimp House. Otwarcie miało być w maju, ale się nie udało. Czekamy dalej.

Czekamy też na otwarcie Little India w Krakowie.

Przy ulicy Brodzińskiego powstaje Monkey Business- Pizza & More, gdzie poza klasyczną włoską pizzą posmakować można amerykańskiej Deep Dish Pizza, czyli tak zwanej “Chicago Pizza”.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium