Pogoda na piknik czyli widelcowe podsumowanie numer 58– maj/czerwiec 2018

Kraków - Ramen People - Czysta 8

Nowy, piękny i przestronny lokal Ramen People już otwarty. Fot. Michał Ziębowicz

Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?

W kwietniu, przy Rynku Głównym, otwarto restaurację Pod Złotym Karpiem.

Wydarzyło się w Krakowie (16-31 maja 2018):

19 maja, ruszył  nowy lokal Ramen People przy ulicy Czystej 8. Ja już tam byłam, jadłam i piłam,i gwarantuję, że jest pięknie i smacznie. W menu znajdziecie sporo nowych pozycji, które Dominika przywiozła prosto z Japonii. W karcie również przystawki i dania główne.

19 maja, otwarto Turlaj Klopsa – food trucka z kuchnią roślinną.

20 maja, w nowej lokalizacji przy ulicy Kalwaryjskiej 66, ponownie ruszył Mezzalians. Jest dużo bardziej przestronnie niż na Nadwiślańskiej i gorąco namawiam Łyżeczkę abyśmy wybrały się tam na lunch.

21 maja, Si Gela otworzyło punkt w przejściu podziemny pod dworcem.

21 maja, otwarto kawiarnię Kavova.

22 maja, miało miejsce otwarcie indyjskiej restauracji Parampara. Na tle innych krakowskich restauracji z kuchnia indyjska wyróżnia ją krótkie i ciekawe menu. Mi szczególnie smakowały żeberka.

27 maja,  tymczasowo zamknięto Karibe – food trucka z kuchnią wenezuelską.

30 maja, przy ulicy Pawiej otwarto restaurację Mavericks z kuchnią kalifornijską.

30 maja,  przy ulicy Brodzińskiego otwarto tajską restaurację Me Thai.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 czerwca 2018):

1 czerwca,  otwarcie Zakręconej Kawiarenki – pracowni wypieków artystycznych i tradycyjnych dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, bezcukrowej, wegańskiej, paleo, czy AIP.

Od 1 do 3 czerwca,  na stadionie Cracovii, odbywać się będzie Beerweek Festival.

2 czerwca w Parku Krakowskim startuje Piknik Krakowski. Lokalizacje pozostałych czerwcowych edycji poznamy wkrótce. W lipcu piknik odbywał się będzie w Parku Bednarskiego (soboty)i Parku Krakowskim (niedziele), w sierpniu nad Zalewem Nowohuckim (soboty) i w Parku Decjusza (niedziele), a we wrześniu w Parku Bednarskiego (sobota) i w Parku Krakowskim (niedziele).

4 czerwca, w De Revolutionibus Books&Cafe, spotkanie z Agatą Michalak, autorką książki „O dobrym jedzeniu”, pod hasłem: Jak to, co jemy wpływa na nasze środowisko?

5 czerwca, w Ka Udon Bar, degustacja sake.

6 czerwca, w Hotelu Polskim, szkolenie i degustacja Rafa Wino & Maciej Sokołowski.

6 czerwca,  w Galerii Anna, degustacja win z Somlo.

Od 6 do 17 czerwca, potrwa World Class Cocktail Festival. W Krakowie, koktajli w promocyjnej cenie będziecie mogli spróbować w 21 lokalach. 

7 czerwca, w L’Concept 13 – Picnic in the Garden – degustacja win  naszych producentów – Foss Marai, Bortolin, Villa Russiz i Altolandon.

7 czerwca,  w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kulinarne z Dominiką Wójciak.

Od 8 do 10 czerwca,  we Włoskiej, weekend pod hasłem: Owoce morza & Grill. 

Od 8 do 10 czerwca, Street Food Polska Festival przed Galerią Kazimierz.

8 czerwca,  w Pastrami Deli, warsztaty kuchni tajskiej.

8 czerwca,  na Targach Ekosfera Mateczny, inauguracja Klubu Morawskiego Wina.

8 czerwca,  w Klimatach Południa, degustacja win francuskich.

9 czerwca,  w Cafe Lisboa, świętowany będzie Dzień Portugalii.

9 czerwca,  w Musso Sushi, warsztaty sushi.

9 czerwca, w Magazynie Wina, warsztaty kuchni z Krakowskim Makaroniarzem, Wenecja od kuchni.

10 czerwca, kurs dekorowania kremem maślanym.

10 czerwca, w Zet Pe Te, festiwal Najedzeni Fest – edycja piknikowa. 

12 czerwca,  w Szkole Sommelierów, WSET Level 1 – kurs intensywny. 

14 czerwca, w Szkole Sommelierów, Masterclass Sherry.

15 czerwca,  w kinokawiarni KIKA, wytrawny wieczór filmowy z prosecco. Na ekranie przedpremierowo kryminalna komedia Ostatnie prosecco hrabiego Ancillotto, a w kieliszkach prosecco z kolekcji Basi Lejkowskiej.

15 czerwca,  w restauracji Vanilla Sky, degustacja; powitanie lata z Dionizosem.

Co dalej?

Przy ulicy Nadwiślańskiej 11 powstaje kolejna filia Good Lood.

W miejscu po Atelier powstaje lokal właścicieli Weźże Krafta: Nowy Kraftowy. Zaoferują 25 kranów i piwno-mięsne przekąski.

Przy Starowiślnej powstaje również Shrimp House. Otwarcie miało być w maju, ale się nie udało. Czekamy dalej.

Czekamy też na otwarcie Little India w Krakowie.

Przy ulicy Brodzińskiego powstaje Monkey Business- Pizza & More, gdzie poza klasyczną włoską pizzą posmakować można amerykańskiej Deep Dish Pizza, czyli tak zwanej “Chicago Pizza”.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium