Pogoda na piknik czyli widelcowe podsumowanie numer 58– maj/czerwiec 2018
Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?
W kwietniu, przy Rynku Głównym, otwarto restaurację Pod Złotym Karpiem.
Wydarzyło się w Krakowie (16-31 maja 2018):
19 maja, ruszył nowy lokal Ramen People przy ulicy Czystej 8. Ja już tam byłam, jadłam i piłam,i gwarantuję, że jest pięknie i smacznie. W menu znajdziecie sporo nowych pozycji, które Dominika przywiozła prosto z Japonii. W karcie również przystawki i dania główne.
19 maja, otwarto Turlaj Klopsa – food trucka z kuchnią roślinną.
20 maja, w nowej lokalizacji przy ulicy Kalwaryjskiej 66, ponownie ruszył Mezzalians. Jest dużo bardziej przestronnie niż na Nadwiślańskiej i gorąco namawiam Łyżeczkę abyśmy wybrały się tam na lunch.
21 maja, Si Gela otworzyło punkt w przejściu podziemny pod dworcem.
21 maja, otwarto kawiarnię Kavova.
22 maja, miało miejsce otwarcie indyjskiej restauracji Parampara. Na tle innych krakowskich restauracji z kuchnia indyjska wyróżnia ją krótkie i ciekawe menu. Mi szczególnie smakowały żeberka.
27 maja, tymczasowo zamknięto Karibe – food trucka z kuchnią wenezuelską.
30 maja, przy ulicy Pawiej otwarto restaurację Mavericks z kuchnią kalifornijską.
30 maja, przy ulicy Brodzińskiego otwarto tajską restaurację Me Thai.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 czerwca 2018):
1 czerwca, otwarcie Zakręconej Kawiarenki – pracowni wypieków artystycznych i tradycyjnych dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, bezcukrowej, wegańskiej, paleo, czy AIP.
Od 1 do 3 czerwca, na stadionie Cracovii, odbywać się będzie Beerweek Festival.
2 czerwca w Parku Krakowskim startuje Piknik Krakowski. Lokalizacje pozostałych czerwcowych edycji poznamy wkrótce. W lipcu piknik odbywał się będzie w Parku Bednarskiego (soboty)i Parku Krakowskim (niedziele), w sierpniu nad Zalewem Nowohuckim (soboty) i w Parku Decjusza (niedziele), a we wrześniu w Parku Bednarskiego (sobota) i w Parku Krakowskim (niedziele).
4 czerwca, w De Revolutionib
5 czerwca, w Ka Udon Bar, degustacja sake.
6 czerwca, w Hotelu Polskim, szkolenie i degustacja Rafa Wino & Maciej Sokołowski.
6 czerwca, w Galerii Anna, degustacja win z Somlo.
Od 6 do 17 czerwca, potrwa World Class Cocktail Festival. W Krakowie, koktajli w promocyjnej cenie będziecie mogli spróbować w 21 lokalach.
7 czerwca, w L’Concept 13 – Picnic in the Garden – degustacja win naszych producentów – Foss Marai, Bortolin, Villa Russiz i Altolandon.
7 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kulinarne z Dominiką Wójciak.
Od 8 do 10 czerwca, we Włoskiej, weekend pod hasłem: Owoce morza & Grill.
Od 8 do 10 czerwca, Street Food Polska Festival przed Galerią Kazimierz.
8 czerwca, w Pastrami Deli, warsztaty kuchni tajskiej.
8 czerwca, na Targach Ekosfera Mateczny, inauguracja Klubu Morawskiego Wina.
8 czerwca, w Klimatach Południa, degustacja win francuskich.
9 czerwca, w Cafe Lisboa, świętowany będzie Dzień Portugalii.
9 czerwca, w Musso Sushi, warsztaty sushi.
9 czerwca, w Magazynie Wina, warsztaty kuchni z Krakowskim Makaroniarzem, Wenecja od kuchni.
10 czerwca, kurs dekorowania kremem maślanym.
10 czerwca, w Zet Pe Te, festiwal Najedzeni Fest – edycja piknikowa.
12 czerwca, w Szkole Sommelierów, WSET Level 1 – kurs intensywny.
14 czerwca, w Szkole Sommelierów, Masterclass Sherry.
15 czerwca, w kinokawiarni KIKA, wytrawny wieczór filmowy z prosecco. Na ekranie przedpremierowo kryminalna komedia Ostatnie prosecco hrabiego Ancillotto, a w kieliszkach prosecco z kolekcji Basi Lejkowskiej.
15 czerwca, w restauracji Vanilla Sky, degustacja; powitanie lata z Dionizosem.
Co dalej?
Przy ulicy Nadwiślańskiej 11 powstaje kolejna filia Good Lood.
W miejscu po Atelier powstaje lokal właścicieli Weźże Krafta: Nowy Kraftowy. Zaoferują 25 kranów i piwno-mięsne przekąski.
Przy Starowiślnej powstaje również Shrimp House. Otwarcie miało być w maju, ale się nie udało. Czekamy dalej.
Czekamy też na otwarcie Little India w Krakowie.
Przy ulicy Brodzińskiego powstaje Monkey Business- Pizza & More, gdzie poza klasyczną włoską pizzą posmakować można amerykańskiej Deep Dish Pizza, czyli tak zwanej “Chicago Pizza”.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium
Internetowy Korektor
cze 03, 2018 @ 13:43:06
„…pwino-mięsne przekąski.”
Agnieszka
cze 13, 2018 @ 22:34:57
Dzięki. Poprawione.