Mikołajkowy wysyp wydarzeń czyli widelcowe podsumowanie numer 70 – listopad/ grudzień 2018

 

GMT - supra gruzińska

Kolejna gruzińska supra w GMT już w tę niedzielę. Zdjęcie dzięki uprzejmości Ulli z bloga Kuchnia na wzgórzu.

Wydarzyło się w Krakowie (16-30 listopada 2018):

17 listopada, Raw Nest otworzyło punkt na Zabłociu. Tym samym przestał działać ten na Dębnikach. Czujemy, że to nasza wina, bo odwiedzaliśmy ich zdecydowanie za rzadko.

19 listopada, miało miejsce ponowne otwarcie odświeżonej Bagelmamy. Na FB znajdziecie też nowe menu.

22 listopada, na Starym Kleparzu otwarto Sham Falafel. To miejsce to podobno „odłam” Mazaya Falafel więc menu też podobne. Od 4 do 9 grudnia w lokalu potrwa akcja promocyjna – 50% na wszystkie dania z menu.

22 listopada, w miejsce Piekącego Oka na Podwawelskim, otwarto bar z burgerami: Lucky Food.

25 listopada, otwarto Flyingcow czyli Latającą Krówkę przy ulicy Karmelickiej. W menu przekąski, sałatki, dania serwowane na gorącej płycie (steki i owoce morza), risotto i makarony.

30 listopada, wystartował Jarmark Bożonarodzeniowy na Rynku w Krakowie. Potrwa do 26 grudnia. Natomiast już 27 grudnia rozpocznie się Targ Noworoczny, który potrwa do 6 stycznia.

30 listopada, rozpoczął się również kiermasz świąteczny na placu Jana Nowaka Jeziorańskiego przed Galeria Kazimierz.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 grudnia 2018):

1 grudnia, otwarcie nowego lokalu z kuchnią azjatycką przy ulicy Krupniczej: PAN DA JEŚĆ.

1 grudnia, w Chederze, szabatowe drugie śniadanie pod hasłem Chanuka.

1 grudnia, w Musso Sushi, warsztaty sushi.

1 grudnia, w Wine&more, degustacja win rumuńskich.

1 grudnia, w Mashroomie, premiera nowej karty cocktaili z TAPów.

1 grudnia,  w dworze Sieraków, degustacja komentowana: Wielki Świat Rumu.

1 i 2 grudnia, w Galerii Kazimierz, Mikołajkowe gotowanie dla dzieci z gwiazdami programu MasterChef.

1 i 2 grudnia, w BALu, warsztaty kulinarne dla dzieci: pieczenie świątecznych ciasteczek.

1 i 2 grudnia, na Rynku Podgórskim, Podgórskie Targi Rzeczy Wyjątkowych.

2 grudnia, otwarcie Pitagiros, lokalu z kuchnia grecką . Będą pity i sałatki, ale też dania z grilla i rożna.

2 grudnia,  w GMT, kolejna niedzielna poranna supra.

2 grudnia,  w Manggha, ostatnie spotkanie z cyklu bajek i baśni poświęconych smakom Japonii – dzieci wraz z opiekunami będą miały możliwość przygotować obentō.

2 grudnia, w Forum Przestrzenie, Wege Festiwal.

2 grudnia, w Baroque Food&Style, Czeski wieczór z Czuma i Mazanem czyli wieczór kulinarno-anegdotyczny z dwoma specjalistami od czeskich klimatów, a zarazem wybitnymi dziennikarzami – Leszkiem Mazanem i Mieczysławem Czumą. W programie degustacja potraw czeskich, piwa i wina.

3 grudnia,  w Magazynie Wina, degustacja portfolio katalońskiego producenta win organicznych z Alt Penedès, Casa Ravella.

4 grudnia, w Tekturze przy Krupniczej, warsztaty Latte Art.

5 grudnia, w Tekturze przy Starym Kleparzu, warsztaty „Zaparz aeropress jak mistrz świata”.

5 grudnia, w Hotelu Polskim pod Białym Orłem, konferencja Perspektywy Rozwoju Polskiego WIniarstwa.

5 grudnia, w Babbaluci, degustacja wina sycylijskiego i wernisaż prac polskiej artystki Maggie.

5 grudnia, w Strefie, degustacja win: Moje ulubione. Podczas degustacji poznacie kilka ulubionych win Basi Lejkowskiej przeznaczonych do spożywania w okresie świąteczno-noworocznym.

6 grudnia, w Stoccaggio, degustacja Mikołajkowa. Gwiazdą wieczoru będzie Amarone della Valpolicella, ale będzie tez można spróbować jego młodszych braci i sąsiadów.

6 grudnia, w restauracji Zabłocie 13, Mikołajkowe warsztaty pieczenia pierników dla dzieci.

6 grudnia,  w Słonecznym Kredensie, degustacja win z winnicy Kojder.

6 i 7 grudnia,  w barze Dobry Rok, mikołajkowa degustacja w ciemno.

Aż cztery dni, bo od 6 do 9 grudnia 2018 potrwa świąteczna edycja Street Food Polska Festival przed Galerią Kazimierz.

7 grudnia, w COOLinarium, warsztaty kuchni francuskiej.

7 grudnia, w M&P Alkohole i Wina Świata, degustacja mikołajkowa win argentyńskich.

7 grudnia, w kinie Agrafka, pokaz filmu Czerwona obsesja oraz spotkanie z Patrycją Siwiec i Adamem Pawłowskim MS autorami książki o sztuce dobrej obsługi w gastronomii Gościnność. Spotkanie poprowadzi dziennikarka Radia Kraków, autorka programu Przystanek Kulinarny – Maja Dutkiewicz.

7 grudnia, w Tekturze przy Starym Kleparzu, cupping Roastains.

8 grudnia, kolejna Tajemnicza degustacja z Krakowskim Makaroniarzem i Moniką Bielką-Vescovi. Gdzie zabiorą Was tym razem?

8 grudnia, we Włoskiej, świąteczne warsztaty dla dzieci z dekorowania pierników oraz warsztaty pizzy.

8 grudnia, w Per Tutti, warsztaty dla dzieci z dekorowanie pierniczków.

8 i 9 grudnia, w pomieszczeniach dawnej fabryki tytoniu przy ulicy Dolnych Młynów odbędą się targi Dolne Młyny PREZENTują. Wśród wystawców znajdą się firmy oferujące biżuterię, odzież, wyroby ze szkła, lokalne produkty spożywcze i zabawki.

9 grudnia, w Pinakotece, warsztaty piernikowe dla dzieci.

9 grudnia, w Musso Sushi, warsztaty sushi dla dzieci.

10 grudnia, w Cafe Manggha, Azjemy roślinnie! Wegańskie warsztaty z Artemem i Ekocentryczką. Tematem spotkania będą zimowe słodkości.

11 grudnia, w Tekturze przy Krupniczej, warsztaty Latte Art.

11 grudnia, w Zuppito, chwastny Terra Madre Day Slow Food Małopolska.

12 grudnia, w Tekturze przy Starym Kleparzu, Drip/Kalita.

12 grudnia, w Musso Sushi, kurs sushi dla dorosłych.

13 grudnia,  na Lipowej 6F, spotkanie z Markiem Bieńczykiem, autorem książki „Wszystkie kroniki wina”.

14 grudnia, w Tekturze przy Starym Kleparzu, cupping Fjord (Berlin).

Od 14 do 16 grudnia,  w BALu kolejne warsztaty pierniczkowe dla dzieci.

15 grudnia, wyczekiwane otwarcie wegetariańskiego food trucka z kuchnia japońską czyli BUBU Arare. Znajdziecie ich w Truckarni przy ulicy Dajwór 21.

15 grudnia, świąteczna degustacja na targu Ekosfera Mateczny.

15 grudnia, w Krakowskiej Szkole Restauratorów, kurs sommelierski.

15 grudnia, w Musso Sushi, kurs suhi dla dorosłych.

15 grudnia, w kinie KIKA, specjalny pokaz filmowy Alain Ducasse – kuchenne wyzwania oraz zakończenie Jesieni Enologicznej.

Od 15 do 16 grudnia  potrwa Festiwal Kawy w Centrum Filmowym na Zabłociu.

15 i 16 grudnia, w Forum Przestrzenie,kolejny Kiermash i towarzyszący mu Art & Food Bazar.

Co dalej?

Przy ulicy Sebastiana powstaje kawiarnia Fika. Lokal był otwarty przez kilka dni w ramach „parapetówy”. Teraz czekamy na oficjalne otwarcie.

Massolit szykuje kolejny lokal przy placu Bohaterów Getta. Na stanie lokalu jest piękny piec chlebowy więc szykujcie się na wypieki.

Przy parku Decjusza powstaje pizzeria Bella Antonina autorstwa właścicieli 27 Porcji Slow Food.

Przy ulicy Kupa, powstaje restauracja polska Trzy Gęsi.

W pasażu przy Miodowej powstaje Bar Wschód z azjatyckim street foodem, a przy ulicy Węgłowej restauracja Hello India.

Przy placu Nowym 4 powstaje drugi lokal Pizzatopia. Drugą miejscówkę, też na Nowym, szykuje też Poco Loco. Otwarcie w listopadzie.

Wciąż czekamy na start Krakoskiego Hultaja (pojawiają się na razie tylko na eventach, bo wciąż szukają stałej miejscówki).

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.