Jesień na całego czyli widelcowe podsumowanie numer 68 – październik/ listopad 2018

Kraków ma wreszcie prawdziwe pho!

Wydarzyło się w Krakowie (15-31 października 2018):

W połowie października, przy ulicy Czarnowiejskiej otwarto gruzińska piekarnię.

20 października,  Streat Slow Food otworzyło punkt stacjonarny na Kazimierzu (lokal po Pogromcach Meatów). Tym samym nie znajdziecie ich juz na Kupa 10.

24 października, przy ulicy Nowej na Kazimierzu otwarto restobar Supernowa oraz Błonia Bistro przy krakowskich Błoniach (al. 3 Maja).

25 października,  w Ka Udon Bar wystartowały japońskie tapasy, które serwowane będą wieczorami, od czwartku do soboty.

26 października, ruszyła Mała Azja czyli klimatyczny azjatycki bar, w którym karmi i edukuje Bożena Stawicka-Ismail. Za wietnamską stronę kuchni odpowiada Hau Do Tung. Znajdziecie tu zupę pho, kurczaka po wietnamsku i wiele innych fenomenalnych dań. Gorąco polecamy!

27 października, przy Dajworze, otwarto restaurację Żurawina.

29 października otwarto Nowy Kleparz Bistro. Lokal istnieje już od dłuższego czasu, ale do tej pory dostępny był tylko dla gości hotelowych.

31 października otwarto speakeasy cocktail bar Siedem miliardów uśmiechów.

31 października, Ramen People zamknęło bar przy ulicy Dajwór. Od listopada zapraszają juz tylko do lokalu przy ulicy Czystej.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 listopada 2018):

1 listopada, przy ulicy Tomasza, otwarto bar z czarnymi hotdogami.

2 listopada, startuje kolejna edycja chińskiego weekendu w restauracji Chez Nicolas. Będzie to edycja specjalna gdyż restauracja obchodzi pierwsze urodziny.

2 listopada, w Projekcie Strzelnica startuje cykl wydarzeń Piątek z browarem rzemieślniczym. Podczas pierwszego spotkania polewane będą piwa z browaru Brokreacja.

2 listopada wystartuje punkt paniKawa w hali Korony.

3 listopada, na targu Ekosfera Mateczny, odbędzie się degustacja produktów sprzedawanych na targu. Przetestować będzie można oliwki, owoce morza, pizzę, warzywa, soki.

3 listopada,  w Dworze Sieraków, degustacja komentowana: Wielkie Morawy- Wielkie Wina.

Od 5 do 7 listopada, w Hucie Smaku, z okazji pierwszych urodzin, dostępne będzie specjalne menu i urodzinowe promocje.

Od 5 do 11 listopada, w Projekcie Strzelnica, odbywać się będą wydarzenia pod znakiem Fine Dining. Na pierwszy ogień idzie Francja.

Od 5 do 11 listopada, potrwa ,w restauracji Biała Róża, Tydzień Kuchni Polskiej. W tym czasie restauracja serwować będzie specjalne menu zawierające dania będące interpretacją szefa kuchni Łukasza Cichego starych przepisów wybranych przez profesora Jarosława Dumanowskiego we współpracy z Makro Polska

6 listopada, w Zenicie, startuje nowe menu, a w nim klasyczny tatar, pho nowe dania wege. My już próbowaliśmy i na premierę nowej karty czekaliśmy bardzo niecierpliwie.

7 listopada, startują targi Horca/Gastrofood  oraz Enoexpo 2018.

7 listopada,  w Żonglerce, kolejna edycja Izakaya night. Tym razem serwować będą japońską pizze – okonomiyaki. Pomiędzy pizzą a sake będziecie mieli okazję dać popis swoim wokalnym umiejętnościom uczestnicząc w zabawie Karaoke.

7 i 8 listopada,  trzecie urodziny świętować będzie Nolio. W tych dniach obowiązuje tylko specjalne menu, które należy wcześniej zarezerwować telefonicznie. Urodzinowy zestaw będzie się składać z powitalnej przystawki, pasty, pizzy, deseru, dania będą dostępne w wersji wegetariańskiej lub mięsnej.

7 listopada, kolacja degustacyjna w Nago.

8 listopada, w GMT, supra czyli gruzińska uczta, którą poprowadzi Keti i Pavel Portoyan.

0d 8 do 11 listopada, w Zakładce, dostępne będzie świętomarcińskie menu z gęsiną.

8 listopada, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej.

8 listopada, w restauracji Qualita, degustacja wina znad Dunaju i Balatonu.

8 listopada, w Enotece Pergamin, spotkanie z winami Palato de Coa połaczone z kolacją.

9 listopada, w Cafe Lisboa, degustacja portugalskich win z Douro.

9 listopada, Pop Up! Austria na Lipowej czyli degustacja win austriackich.

9 listopada, w resto Pestka, kolacja degustacyjna z prezentacja nowego menu.

9 listopada, w barze Dobry Rok, degustacja win toskańskich.

10 listopada, w Szkole Sommelierów, zaawansowany kurs wiedzy o winie.

10 listopada, pierwsze urodziny Muzeum Obwarzanka. Z tej okazji promocje, loteria i fotobudka.

10 listopada, Cheder zaprasza na drugie śniadanie. Menu tej edycji dostępne jest w wydarzeniu.

10 listopada, Kiermasz Win Świętomarcińskich na Kazimierzu.

10 listopada, w Krakowskiej Manufakturze Czekolady, warsztaty czekoladowe dla dorosłych i dzieci.

10 listopada, w Musso Sushi, warsztaty sushi.

10 listopada, w Starej Zajezdni, szósty już Krakowski Festiwal Młodego WIna, a 11 listopada – festiwal Najedzeni Fest.

10 listopada, w klubie Cellario, spotkanie z polskimi winami z okazji 100-lecia niepodległości.

11 listopada, w Dworze Sieraków, kolacja Gęsina i polskie wina na Dzień Niepodległości.

12 listopada, w Wine Concept, degustacja polskich win świetomarcińskich.

13 listopada, w Szkole Sommelierów, WSET Level 3, kurs intensywny.

15 listopada, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi.

Co dalej?

W pasażu przy Miodowej powstaje Bar Wschód z azjatyckim street foodem, a an Węgłowej restauracja Hello India.

Przy Nadwiślańskiej, tuż obok niedawno otwartego restobar Nadwiślańska, powstaje kawiarnia połączona z księgarnią Swoja drogą.

Przy placu Nowym 4 powstaje drugi lokal Pizzatopia. Drugą miejscówkę, też na Nowym, szykuje też Poco Loco. Otwarcie w listopadzie.

Wciąż czekamy na start Krakoskiego Hultaja, BUBU ARARE i Stacji Zabłocie.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.