Coś na rozgrzanie czyli widelcowe podsumowanie numer 67 – październik 2018

Na zdjęciu jedno z dań przygotowanych przez Bistro 11 na Restaurant Week.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 października 2018):

5 października, otwarto rodzinną restaurację Czekaj na mnie pod jabłonią przy alei Pokoju.

5 października, otwarto indyjsko-nepalską restaurację The Himalayan Treasure przy ulicy Zwierzynieckiej.

11 października otwarto Asia Deli na Zabłociu (w miejscu gdzie znajdowało się studio Twój Kucharz).

13 października otwarto Frytki Belgijskie na Kurdwanowie.

Wydarzy się w Krakowie (16-31 października 2018):

16 października, w restauracji Winestone w hotelu Mercure, Winestone Foodie Night czyli bezpłatne warsztaty przygotowywania przekąsek i ich fotografowania.

17 października startuje kolejna edycja Kraków Restaurant Week. Na naszym Facebooku znajdziecie relację z restauracji, które odwiedziliśmy jako Ambasadorzy Festiwalu.

18 października, Michael i Erich Andert w Żonglerce czyli spotkanie z winami i przetworami braci Andert.

18 października, w Słonecznym Kredensie, w ramach Czwartkowych wieczorów przy winie, degustacja win węgierskich. W Stoccaggio, degustacja win chilijskich, a w barze Dobry Rok, degustacja poświęcona winom wytworzonym z odmiany Garnacha.

18 października, w restauracji Filipa 18, kolacja degustacyjna pod hasłem 2 Bratanki. Będzie to sześciodaniowa kolacja inspirowaną węgierską kuchnią i winami, którą poprowadzi winiarz z Egeru – Dr. Gál Lajos.

19 października, otwarcie punktu Streat Slow Food na Kazimierzu (lokal po Pogromcach Meatów).

19 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni greckiej.

19 października, w Bottiglieri 1881, Five to five czyli wyjątkowa, pięciodaniowa kolacja na piąte urodziny restauracji.

19 października, pierwsze urodziny świętować będą Kufle i Widelce. Z tej okazji poleją specjalnie uwarzone piwo i zaserwują dobrane do niego dania.

19 października, w Magazynie Wina, degustacja: Włochy endemicznie. Prezentacja mniej znanych włoskich autochtonów m.in. timorasso, frappato, czy aglianico.

20 października,  w Bistro Chochla, warsztaty przygotowywania świątecznych babeczek.

20 października, Dzień Polski w Słonecznym Kredensie. Czekać będą na Was butelki z polskich winnic oraz producenci delikatesów.

20 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni skandynawskiej.

20 października, w Dworze Sieraków, Master Class Madeira czyli komentowana degustacja win Madeira:”Od nowych roczników do 1976 r.”

20 października, w Kuflach i Widelcach, kraftowe parowanie piwa z jedzeniem z browarem Hopium.

21 października, w Forum Przestrzenie, Najedzeni Fest! Etnicznie.

23 października, w Szkole Sommelierów, kurs WSET Level 2 intensywny.

od 26 do 28 października,  w Balu, odbywać się będą warsztaty zdrowych słodkości dla dzieci.

26 października, Edukacyjny Weekend w Dworze Sieraków czyli kurs WSET Level 1 z noclegami, kolacja degustacyjna i wizyta w Winnicy Wieliczka.

26 października, w Wine Concept, Elegancja Francja czyli degustacja win francuskich.

27 października, w Hilton Garden Inn Kraków Airport, odbędzie się Culinary World Cup 2018 Fine Dining.

27 października, w Magazynie Wina, degustacja porównawcza Burgundia vs. Bordeaux.

27 października, w Musso Sushi, warsztaty przygotowywania sushi.

28 października, spacer z opowieścią o najstarszych krakowskich lokalach: Kawiarniane Życie Krakowa.

29 października, w Coffee Proficiency,  szkolenie sensoryczne z oceny kawy.

Co dalej?

Przy ulicy Nowej na Kazimierzu powstaje restobar Supernowa.

Przy Nadwiślańskiej, tuż obok niedawno otwartego restobar Nadwiślańska, powstaje kawiarnia połączona z księgarnią Swoja drogą.

Przy placu Nowym 4 powstaje drugi lokal Pizzatopia. Drugą miejscówkę szykuje też Poco Loco.

Otwarcie Błonia Bistro ma nastąpić jeszcze w październiku.

Wciąż czekamy na start Krakoskiego Hultaja, BUBU ARARE i Stacji Zabłocie.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.

 

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter