Powiało chłodem czyli widelcowe podsumowanie numer 66 – wrzesień/ październik 2018
Wydarzyło się w Krakowie (16-30 września 2018):
W połowie września, w miejscu Karczmy pod Blachą, ruszyła restauracja FOLK. W menu kuchnia polska, ale znalazło się też miejsce dla burgerów.
Również w połowie września otwarto Trattorię Venezia przy placu NIepodległości, obok hali Korony.
22 września, otwarto indyjską restauracje Afrin przy ulicy Kobierzyńskiej.
24 września otwarto Rajska 1 Food & Coffee. W ofercie śniadania, lunche, kawa i desery. Lokal znajduje się na pierwszym piętrze Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Krakowie przy ulicy Rajskiej 1.
29 września, przy ulicy Nadwiślańskiej, otwarto Nadwiślańska Resto & Vodka Bar. W menu śniadania, tapasy, sałaty, burgery, makarony i pizza oraz dania główne mięsne i rybne. Oprócz tego autorskie koktajle i deski degustacyjne wódki.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 października 2018):
Począwszy od 1 października, we wszystkie poniedziałki w Słonecznym Kredensie przy ulicy Karmelickiej, w ramach wydarzenia „Nie lubię poniedziałku„, możliwość degustacji belgijskich piw rzemieślniczych i promocja minus 10% na krakowskie piwo kraftowe.
3 października, w Żonglerce, Izakaya Night. Na jeden wieczór Żonglerka zamieni się nie do poznania w typowy japoński pub z przekąskami i sake – Izakaya.
4 października, w Słonecznym Kredensie, degustacja win z lubuskiej Winnica Saint Vincent.
4 października, w Fitagain, degustacja pod hasłem: Dobre flaszki.
4 października, restauracja Chez Nicolas rozpoczyna celebrację swych pierwszych urodzin. Będzie to kolejna edycja weekendu z kuchnią chińską, podczas którego za pięć dań zapłacicie tylko 49 PLN.
4 października, cupping w I love coffee.
5 października, w WINE&More, degustacja win z winnicy Azienda Agricola Livon z Włoch.
5 października, otwarcie rodzinnej restauracji Czekaj na mnie pod jabłonią przy alei Pokoju.
5 października, otwarcie restauracji himalajsko-nepalskiej The Himalayan Treasure przy ulicy Zwierzynieckiej.
5 października, w Ramen People, wydarzenie: w piątek wieczorem jem japońskie gyoza i piję drinki za dychę.
6 października, warsztaty kuchni: Jesień według pięciu przemian. Wydarzenie zostało przeniesione na 14 października.
6 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni hiszpańskiej.
6 października, spacer po Krakowie szlakiem wina, miodu i piwa.
6 października, w barze Dobry Rok, degustacja win izraelskich.
8 października, w Chederze, spotkanie z Tessą Caponi-Borawską i Agnieszką Drotkiewicz, autorkami książki „Smak kwiatów pomarańczy”, w której rozmawiają one o świecie widzianym przez pryzmat kuchni i jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą.
Od 12 do 14 października, kolejna edycja Street Food Polska Festival.
13 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej.
13 października, w Chederze, szabatowe drugie śniadanie.
14 października, ostatnia w tym roku plenerowa edycja Art&Food Bazar.
Co dalej?
Otwarcie Błonia Bistro już w październiku.
Wciąż czekamy na start Krakoskiego Hultaja, BUBU ARARE i Stacji Zabłocie.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.
Piotrek
lip 30, 2019 @ 12:23:13
O otwarciu Błonia Bistro było głośno ale w tej samej okolicy, też na al3 Maja pojawila się stara/nowa restauracja Sakana Sticks and Sushi (kiedyś byla na Gertrudy). Warto tam zajrzeć, bo jedzenie świetne i bardzo ładne wnętrze. Dodatkowym plusem jest to, że można zaparkować pod samą restauracją – mają miejsca dla gości:)