Powiało chłodem czyli widelcowe podsumowanie numer 66 – wrzesień/ październik 2018

Kraków - Trattoria Venezia - ciasto czekoladowe

W Trattorii Venezia w Podgórzu, najbardziej zasmakował mi deser.

Wydarzyło się w Krakowie (16-30 września 2018):

W połowie września, w miejscu Karczmy pod Blachą, ruszyła restauracja FOLK. W menu kuchnia polska, ale znalazło się też miejsce dla burgerów.

Również w połowie września otwarto Trattorię Venezia przy placu NIepodległości, obok hali Korony.

22 września, otwarto indyjską restauracje Afrin przy ulicy Kobierzyńskiej.

24 września otwarto Rajska 1 Food & Coffee. W ofercie śniadania, lunche, kawa i desery. Lokal znajduje się na pierwszym piętrze Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Krakowie przy ulicy Rajskiej 1.

29 września, przy ulicy Nadwiślańskiej, otwarto Nadwiślańska Resto & Vodka Bar.  W menu śniadania, tapasy, sałaty, burgery, makarony i pizza oraz dania główne mięsne i rybne. Oprócz tego autorskie koktajle i deski degustacyjne wódki.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 października 2018):

Począwszy od 1 października,  we wszystkie poniedziałki w Słonecznym Kredensie przy ulicy Karmelickiej, w ramach wydarzenia „Nie lubię poniedziałku„, możliwość degustacji belgijskich piw rzemieślniczych i promocja minus 10% na krakowskie piwo kraftowe.

3 października, w Żonglerce, Izakaya Night. Na jeden wieczór Żonglerka zamieni się nie do poznania w typowy japoński pub z przekąskami i sake – Izakaya.

4 października, w Słonecznym Kredensie, degustacja win z lubuskiej Winnica Saint Vincent.

4 października, w Fitagain, degustacja pod hasłem: Dobre flaszki.

4 października, restauracja Chez Nicolas rozpoczyna celebrację swych pierwszych urodzin. Będzie to kolejna edycja weekendu z kuchnią chińską, podczas którego za pięć dań zapłacicie tylko 49 PLN.

4 października, cupping w I love coffee.

5 października, w WINE&More, degustacja win z winnicy Azienda Agricola Livon z Włoch.

5 października, otwarcie rodzinnej restauracji Czekaj na mnie pod jabłonią przy alei Pokoju.

5 października, otwarcie restauracji himalajsko-nepalskiej The Himalayan Treasure przy ulicy Zwierzynieckiej.

5 października, w Ramen People, wydarzenie: w piątek wieczorem jem japońskie gyoza i piję drinki za dychę.

6 październikawarsztaty kuchni: Jesień według pięciu przemian. Wydarzenie zostało przeniesione na 14 października.

6 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni hiszpańskiej.

6 października, spacer po Krakowie szlakiem wina, miodu i piwa.

6 października, w barze Dobry Rok, degustacja win izraelskich.

8 października, w Chederze, spotkanie z Tessą Caponi-Borawską i Agnieszką Drotkiewicz, autorkami książki „Smak kwiatów pomarańczy”, w której rozmawiają one o świecie widzianym przez pryzmat kuchni i jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą.

Od 12 do 14 października, kolejna edycja Street Food Polska Festival.

13 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej.

13 października, w Chederze, szabatowe drugie śniadanie.

14 października, ostatnia w tym roku plenerowa edycja Art&Food Bazar.

Co dalej?

Otwarcie Błonia Bistro już w październiku.

Wciąż czekamy na start Krakoskiego Hultaja, BUBU ARAREStacji Zabłocie.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.