Widelcowe podsumowanie numer 96 – styczeń 2020

Tatar w restauracji Folga zdecydowanie zachęcił nas do spróbowania większej ilości dań z ich karty.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 stycznia 2020):

1 stycznia, ogłoszono zamknięcie Winokranu.

3 stycznia, otwarto restaurację Współwinni przy ulicy Armii Krajowej.

3 stycznia, na Ruczaju, otwarto kawiarnię Fusy i okruchy.

3 stycznia, restauracja Voila ogłosiła przeprowadzkę na Dębniki. Restauracja zajmie lokal przy ulicy Konfederackiej 4 co oznacza, że restauracja Czy to tu? po cichu zakończyła działalność.

8 stycznia, otwarto grill syryjski Jamra przy ulicy Legionów Piłsudskiego.

8 stycznia, otwarto piekarnię Sowa na Klinach.

11 stycznia, na osiedlu Tysiąclecia otwarto restaurację Ciao Bella.

Wydarzy się w Krakowie (16-31 stycznia 2020):

16 i 17 stycznia, w Tociekawa, warsztaty z przygotowywania dripa.

16 stycznia, w Pozytywce, Kuchnia Spotkań i przygotowywanie dań kuchni gaugaskiej.

16 stycznia, we Flomaro, Raclette Party.

17 stycznia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej.

17 stycznia, w Tektura Cafe, Cupping edukacyjny z Hard Beans.

18 i 19 stycznia, w BALu, warsztaty kulinarne dla dzieci: kuchnia meksykańska.

18 stycznia, w COOLinarium, warsztaty kulinarne: Kuchnia Stambułu.

18 stycznia, Luksemburg w Zakładce, degustacja win z Luksemburga.

19 stycznia, niedzielny winny poranek w GMT.

19 stycznia, w Mr. Black, degustacja rumów: Rum Explorer.

18 i 19 stycznia, w AWsoMe, warsztaty kulinarne dla dzieci.

20 i 21 stycznia, w Chederze, warsztaty kiszenia.

20, 21 i 28 stycznia, w Tekturze, warsztaty: Kawa to podstawa.

21 stycznia, w Zakładce, degustacja win Famille Hauller.

21 stycznia, w Kuflach i widelcach, craft beer& food pairing.

22 stycznia, w Dobrej Palarni Kawy, warsztaty: Kawa w domu – Aeropress i Frenchpress.

22 stycznia, w sklepie 2Bratanki, degustacja Villany, w krainie winnych marzeń.

23 stycznia, w Sheratonie, Hungarian Wines The Best Of – pokaz win węgierskich. O 12 odbędzie się Masterclass prowadzony przez Grzegorza Gajosa, a 15 przez Mariusza Kapczyńskiego.

23 stycznia, w COOLinarium, warsztaty kuchni indyjskiej prowadzone prze Tapiego Sharmę.

23 stycznia, w wine barze Lustra, degustacja Pinoty Mitteleuropy.

24 stycznia, Wina i Kultura Ameryki Południowej w Dworze Sieraków.

24 stycznia, na Lipowej 6F, Kvaszinger w Krako Slow Wines – degustacja win z Tokaju.

24 stycznia, w Wine Garage, degustacja komentowana: wina na karnawał.

24 stycznia, w Wine&more, degustacja Classic vs Reserva.

24 stycznia, w Dworze Sieraków, Noc Wina „The best of South America”.

24 stycznia, w Wine Concept, Porto i mocne alkohole – degustacja komentowana.

25 stycznia, w Ramen Tu, weekend z okonomiyaki.

25 stycznia, Chiński Nowy Rok w Dzikim Winie.

25 stycznia, w Mano Green Resto Bar, Wieczór z wegańskimi przekąskami przy lampce organicznego wina.

25 stycznia, w Kuflach i widelcach, Kraftowe parowanie piwa z jedzeniem z Browarem Podgórz.

26 stycznia, w Chederze, Cheder & Chill – food, wine and music cyli luźna atmosfera, dobra muzyka, niedrogie wino i kolorowe zestawy mezze.

27 stycznia, w GMT, Polskie wina i gruzińskie przekąski.

29 stycznia, w COOLinarium, warsztaty kulinarne: kuchnia Jerozolimy.

30 stycznia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Ravioli&tortellini.

30 stycznia, w restauracji Oranżeria w Hotelu Kossak, kolacja degustacyjna i wine pairing.

31 stycznia, w Wino i miód, Hiszpańskie wina w stylu Katalońskim. Degustacja komentowana.

Co dalej?

Przy Rynku Głównym, w Pałacu pod Baranami, powstaje wine bar Dzikie Wino.

Przy ulicy Karmelickiej powstaje restauracja koreańska.

Wciąż czekamy na otwarcie nowej restauracji Solna 1, w miejsce zamkniętej w grudniu restauracji Na POLE

Na Zabłociu powstaje Galeria Tortów Artystycznych.

Na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej powstaje pizzeria Vicenti.

M22  nadal szykuje lokal przy ulicy Miodowej 12.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.