Widelcowe podsumowanie numer 90 – październik 2019

Ramen People ma od niedawna nowy lokal przy ulicy Nadwiślańskiej.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 października 2019):

1 października powróciła Gruba Buła ! Ich nowa miejscówka to ul. Dajwór 2A. Tam gdzie wcześniej gościła kuchnia polska i ukraińska.

4 października, na Podgórzu, w lokalu między lodami od Emila i Yatai Otsumami Bar otwarto winiarnię Miro.

5 października, otwarto Vatti – restaurację nepalsko-indyjską..

5 października, przy Nadwiślańskiej, w lokalu po Swoją Drogą, otwarto nowe Ramen People.

11 października, otwarto Liberty Kraków przy ulicy Zwierzynieckiej.

15 października, no bones poinformowało o chwilowym zawieszeniu działalności w celu transformacji lokalu.

Wydarzy się w Krakowie (16-31 października 2019):

16 października, startuje kolejna edycja Restaurant Week. W tej edycji udział biorą, między innymi, Ed Red, Rzeźnia, Bistro 11, Bistro Bene i Gąska.

16 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Wegańska podróż do Azji.

16, 23 i 30 października, w Dobrej Palarni, kolejne warsztaty z cyklu: Kawa w domu.

17 października, rozpocznie się weekend z owocami morza w restauracji Sant’Antiocco.

17 października, w La Petite France, degustacja win, oczywiście francuskich.

17 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni indyjskiej.

17 października, w Urban Coffee przy ulicy Mogilskiej, warsztaty latte art.

17 października, w wine barze lustra, degustacja komentowana musiaków.

18 października, do Mashroomu wchodzi nowe menu cocktailowe.

18 października, w kinokawiarni KIKA, wytrawny wieczór filmowy: Wino i jazz. Tym razem gośćmi będą Joanna Spałek i Marcin Niemiec z Winnica Amonit. W programie degustacja win z cianowickiej winnicy i opowieści o tym jak wino powstaje. W filmowej części wieczoru na ekranie zagości premierowo „Ikar. Legenda Mietka Kosza” w reżyserii Macieja Pieprzycy.

18 października, w barze Dobry Rok, Rioja – degustacja komentowana.

18 października, w Wine&more, degustacja win „Włochy – 7 Regionów”.

18 października, w Wino i miód, Warsztat na temat Polskich Win. Degustacja komentowana. Wydarzenie odbędzie się w ramach Jesieni Enologicznej.

19 i 20 października, w BALU, warsztaty kulinarne dla dzieci: kuchnia dyniowo marchewkowa.

20 października, BAL zaprasza na urodzinowy brunch z okazji swoich siódmych już urodzin. Przybywajcie w niedzielę otwierającą urodzinowy tydzień, zajadajcie kultowe śniadania przez cały dzień i cieszcie się promocją na drinki z Lilletem i lampki szampana Mumm.

20 października, w Forum Wydarzeń, targi Najedzeni Fest! Etnicznie. oraz Targi Dizajnu KUP SE, ze strefą mody i urody.!

20 października, warsztaty sensoryczne z Urban Coffee.

21 października, w Szkole Sommelierów, WSET Level 2 i 3 – tok indywdualny.

21 października,w Baroque, degustacja polskich win musujących. Wydarzenie odbędzie się w ramach Jesieni Enologicznej.

22 października, na Lipowej, Podwieczorek na dwa kieliszki z Łukaszem Modelskim.

23 października, w MANO Green Resto Bar, pierwsze spotkanie z cyklu Psychodietetyka na luzie.

22 października, pierwsze urodziny Nadwiślańskiej. Z tej okazji obowiązuje na wszystko promocja 2 za 1.

22 października, w Sababie, wieczór z ginem Isle of Harris.

23 października, w Cafe Manggha, Japonia na talerzu. Wykład i warsztaty kulinarne.

24 października, w Parku Zdrojowym przy Rondzie Matecznego otwarcie Manufaktury Pieroga.

24 i 25 października, we FloMaRo, Raclette party.

24 października, w Halickiej, wydarzenie pod hasłem Halicka Smakuje czyli kolacja degustacyjna z winnicą Robert Mondavi.

25 października, w Zakładce, kolacja połączona z komentowaną degustacją naturalnych win z winnicy DOM Bliskowice. Wydarzenie odbędzie się w ramach Jesieni Enologicznej.

25 października, w Dworze Sieraków, Noc Wina „Hiszpania od Katalonii do Andaluzji”.

25 października, w Wine Concept, Wielkie apelacje, wielkie wina. Degustacja komentowana.

25 października, planowane jest otwarcie nowego lokalu Spaghetteria.

26 października, w Tytano, WhoMan Festival i Otwarte śniadanie z Eataway.

26 października, w Galerii Anna, degustacja win z jurajskich winnic.

27 października, w Halickiej, wegańska kolacja degustacyjna – Halicka x Bottigliera 1881.

27 października, w Empiku przy Rynku Głównym, spotkanie wokół książki „Portugalia do zjedzenia”, której autorem jest Bartek Kieżun – Krakowski Makaroniarz.

29 października, w Kuflach i widelcach, Craft and beer pairing.

31 października, Halloween w Truckarni. Na barze dostaniecie krwawe drinki w promocyjnej cenie a w food truckach zniżki z piekła rodem.

Co dalej?

Na rogu Loretańskiej i Krupniczej powstaje Bonjour Pho.

Przy ulicy Wielopole 13, powstaje Bao Dao.

Przy ulicy Krakowskiej 29 powstaje Oke Poke.

Na Dębnikach, przy ulicy Madalińskiego, powstaje drugi lokal Na Ciacho.

Na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej powstaje pizzeria Vicenti.

Oliwki etc. szykują lokal na Zabłociu. Data otwarcia pozostaje nieznana.

M22 planuje lokalu przy ulicy Miodowej 12.

W listopadzie, w Krakowie rusza Akademia Kulinarna.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.