Widelcowe podsumowanie numer 87 – sierpień 2019

Wydarzyło się w Krakowie (1-16 sierpnia 2019):

2 sierpnia, wystartowała N’Pizza, nowy lokal właścicieli Nolio.

5 sierpnia, ruszył wietnamski lokal przy Mazowieckiej: Banh Mi Dzień Dobry.

11 sierpnia, ruszył Mural, nowy food truck park przy Krupniczej.

12 sierpnia, na placu Wolnica, wystartowała Beza Restaurant & Cafe.

Wydarzy się w Krakowie (17-31 sierpnia 2019):

14 sierpnia na Mały Rynek wystartował Festiwal Pierogów, który potrwa do niedzieli.

16-18 sierpnia, kolejna Nocna Zmiana. Wystawcy zmieniają się z edycji na edycje. Sprawdźcie, kto pojawi się tym razem.

16 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty przygotowywania burgerów.

17 i 31 sierpnia, wytrawne plenerowe śniadanie na Pietruszce.

17 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z wołowiny.

18 sierpnia, w Eco Deli, festiwal kiszenia z Bożeną Stawicką.

20 sierpnia, w muzeum Maggha, Sensoryczna opowieść o kuchni japońskiej.

20 sierpnia, w Kuflach i widelcach, craft beer & food pairing.

21 i 28 sierpnia, w Dobrej Palarni, kolejne spotkania z cyklu: kawa w domu.

23 sierpnia, w Winnicy Wieliczka, fine dining w plenerze.

23 sierpnia, w BUSZu, pierwsza degustacja win z hiszpańskiej Galicji.

23 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Polsko-azjatycka koooperacja.

24 sierpnia, w HistoryLand, warsztaty kulinarne dla małych szefów kuchni.

24 sierpnia, w Musso Sushi, warsztaty sushi.

24 sierpnia, przy Dolnych Młynów 10, Krakowskie Kraft Party 2019.

24 i 25 sierpnia, Vege Fiesta na bulwarze Czerwieńskim.

24 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty : Hiszpańska Galicja.

25 sierpnia 2019, na plac Wolnica zawita Małopolski Festiwal Smaku.

28 sierpnia, startuje kolejna edycja Fine Dining Week.

29 sierpnia, w Zakładce, kolacja połączona z degustacją komentowaną, win z winnicy Miłosz.

29 sierpnia, w wine barze Lustra, degustacja: Judith Beck – biodynamiczna winiarka znad Jeziora Nezyderskiego.

30 sierpnia, w Wino i Miód, degustacja: Włoska Apulia z winnicą Cantina Diomede.

30 sierpnia, otwarcie tunezyjsko-marokańskiej restauracji Al Medina.

30 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Wegańska podróż do Indii.

30 sierpnia, wielkie otwarcie Somnium 2.

31 sierpnia, na targu EKOsfera Mateczny, impreza: Vege po krakosku.

31 sierpnia, na Błoniach, Eko Piknik po krakowsku.

31 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni greckiej.

31 sierpnia, w COOLinarium, Krakowski Makaroniarz i kuchnia Stambułu – warsztaty kulinarne.

31 sierpnia, Handelek otwiera piekarnię

Co dalej?

Przy ulicy Dietla powstaje Gin Mill, cocktail bar, który poświecony będzie ginowi.

Przy ulicy Floriańskiej powstaje Sumo Bistro.

Na Miodowej, w miejscu Nine Kitchen, powstaje grecka tawerna Minoas.

Na rogu Szwedzkiej i Twardowskiego powstaje Pan Twardowski Bistro.

Naprzeciwko Żonglerki otwiera się kawiarnia Winkiel. Będą podawać kawę z Coffee Proficiency. Na pewno zajrzymy.

Oliwki etc. szykują lokal na Zabłociu. Data otwarcia pozostaje nieznana.

M22 planuje lokalu przy ulicy Miodowej 12.

W listopadzie, w Krakowie rusza Akademia Kulinarna.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.