Widelcowe podsumowanie numer 87 – sierpień 2019
Wydarzyło się w Krakowie (1-16 sierpnia 2019):
2 sierpnia, wystartowała N’Pizza, nowy lokal właścicieli Nolio.
5 sierpnia, ruszył wietnamski lokal przy Mazowieckiej: Banh Mi Dzień Dobry.
11 sierpnia, ruszył Mural, nowy food truck park przy Krupniczej.
12 sierpnia, na placu Wolnica, wystartowała Beza Restaurant & Cafe.
Wydarzy się w Krakowie (17-31 sierpnia 2019):
14 sierpnia na Mały Rynek wystartował Festiwal Pierogów, który potrwa do niedzieli.
16-18 sierpnia, kolejna Nocna Zmiana. Wystawcy zmieniają się z edycji na edycje. Sprawdźcie, kto pojawi się tym razem.
16 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty przygotowywania burgerów.
17 i 31 sierpnia, wytrawne plenerowe śniadanie na Pietruszce.
17 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z wołowiny.
18 sierpnia, w Eco Deli, festiwal kiszenia z Bożeną Stawicką.
20 sierpnia, w muzeum Maggha, Sensoryczna opowieść o kuchni japońskiej.
20 sierpnia, w Kuflach i widelcach, craft beer & food pairing.
21 i 28 sierpnia, w Dobrej Palarni, kolejne spotkania z cyklu: kawa w domu.
23 sierpnia, w Winnicy Wieliczka, fine dining w plenerze.
23 sierpnia, w BUSZu, pierwsza degustacja win z hiszpańskiej Galicji.
23 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Polsko-azjatycka koooperacja.
24 sierpnia, w HistoryLand, warsztaty kulinarne dla małych szefów kuchni.
24 sierpnia, w Musso Sushi, warsztaty sushi.
24 sierpnia, przy Dolnych Młynów 10, Krakowskie Kraft Party 2019.
24 i 25 sierpnia, Vege Fiesta na bulwarze Czerwieńskim.
24 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty : Hiszpańska Galicja.
25 sierpnia 2019, na plac Wolnica zawita Małopolski Festiwal Smaku.
28 sierpnia, startuje kolejna edycja Fine Dining Week.
29 sierpnia, w Zakładce, kolacja połączona z degustacją komentowaną, win z winnicy Miłosz.
29 sierpnia, w wine barze Lustra, degustacja: Judith Beck – biodynamiczna winiarka znad Jeziora Nezyderskiego.
30 sierpnia, w Wino i Miód, degustacja: Włoska Apulia z winnicą Cantina Diomede.
30 sierpnia, otwarcie tunezyjsko-marokańskiej restauracji Al Medina.
30 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Wegańska podróż do Indii.
30 sierpnia, wielkie otwarcie Somnium 2.
31 sierpnia, na targu EKOsfera Mateczny, impreza: Vege po krakosku.
31 sierpnia, na Błoniach, Eko Piknik po krakowsku.
31 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni greckiej.
31 sierpnia, w COOLinarium, Krakowski Makaroniarz i kuchnia Stambułu – warsztaty kulinarne.
31 sierpnia, Handelek otwiera piekarnię.
Co dalej?
Przy ulicy Dietla powstaje Gin Mill, cocktail bar, który poświecony będzie ginowi.
Przy ulicy Floriańskiej powstaje Sumo Bistro.
Na Miodowej, w miejscu Nine Kitchen, powstaje grecka tawerna Minoas.
Na rogu Szwedzkiej i Twardowskiego powstaje Pan Twardowski Bistro.
Naprzeciwko Żonglerki otwiera się kawiarnia Winkiel. Będą podawać kawę z Coffee Proficiency. Na pewno zajrzymy.
Oliwki etc. szykują lokal na Zabłociu. Data otwarcia pozostaje nieznana.
M22 planuje lokalu przy ulicy Miodowej 12.
W listopadzie, w Krakowie rusza Akademia Kulinarna.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.