Widelcowe podsumowanie numer 83 – czerwiec 2019

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 czerwca 2019):

1 czerwca, otwarto Krakowskiej Palarni Kawy przy ulicy Zwierzynieckiej.

1 czerwca, wystartowała restauracja Salta przy ulicy Miodowej, w miejsce nieodżałowanego Zenitu.

1 czerwca, otwarto również francuską restaurację Voila, przy ulicy Karmelickiej.

Od 7 czerwca, w Dworek Food Park , funkcjonuje Hex Pex, serwujący pelmeni mięsne i z grzybami.

Wydarzy się w Krakowie (16-30 czerwca 2019):

16 czerwca, Królowa kiszonek w Żonglerce czyli festiwal fermentacji z Bożeną Stawicką.

16 czerwca, Piknik Krakowski w parku Dębnickim.

16 czerwca 2019, Art & Food Bazar na Starym Kleparzu. Oprócz wina pojawi się rzemieślniczy browar, kuchnia wegańska, diabelskie i uzdrawiające kimchi, genialne ciasta, owoce morza, sycylijskie pasty, śródziemnomorskie delikatesy, syryjskie mezze i gruziński grill.

17 czerwca, w Kuflach i widelcach, Food and beer pairing.

17 czerwca, Riedel Performance Glass Tasting w Art! Podczas tastingu postarają się udowodnić, że kształt kieliszków może mieć wpływ na smak wina.

18 czerwca, startuje wystawa Wieża Smaków w Wieży Ratuszowej. „Wieża smaków”, będącej opowieścią o historii jedzenia od czasów najdawniejszych aż po dzień dzisiejszy. Poznacie na niej nie tylko obyczaje związane z biesiadowaniem, ale także codzienną kuchnię krakowskich mieszczan.

18 czerwca, w restauracji Boccanera, Slow Food Masterclass. Tematem przewodnim kolacji będzie kuchnia Włoch, a szczególnie Toskanii oraz jej wpływy w kuchni Krakowa.

19 czerwca, w Tociekawa, cupping HAYB Speciality Coffee.

20 czerwca, szóste urodziny świętować będzie Streat Slow Food. Specjalnie z tej okazji przygotujemy wyjątkowego burgera w szczególnej cenie. Do każdego burgera Chaikola w prezencie.

21 czerwca, Microbeer Festival – kameralny festiwal piw rzemieślniczych w browarze Anarchia.

22 czerwca, specjalna edycja drugiego śniadani szabatowego podczas 29-go Festiwali Kultury Żydowskiej.

22 czerwca, Piknik Krakowski w parku Zielonym Jar Wandy.

22 czerwca, pierwsze urodziny świętować będzie Parkowa Food & Chill. Z tej okazji przygotują specjalne menu.

23 czerwca, w Krakowskiej Szkole Restauratorów, warsztaty kuchni molekularnej.

23 czerwca, Piknik Krakowski w parku Żeromskiego.

23 czerwca, spotkanie z kuchnią Bliskiego Wschodu w Truckarni.

23 czerwca, na Wawelu, koncert Arie Oper Świata poprzedzony kolacją połączoną z degustacją win z Afryki Południowej.

24 czerwca, w Cafe Manngha, kolejne warsztaty z cyklu Azjemy Roślinnie.

27 czerwca, w Zaułku Małopolskiego Wina, wina na lato. w zaułku znajdziecie wina i cydry z pięciu winnic. Bedzie też food pairing win do dań sąsiadów z food trucków.

28 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej.

28 czerwca, w M&P Alkohole i Wina Świata, kolejna degustacja z cyklu Arogancki Czerwiec. Tym razem degustowane będą wina z Langwedocji.

28 czerwca, degustacja win musujących tworzonych metodą tradycyjną w sklepie Wino i miód na Dębnikach.

28 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty wegańskiej kuchni indyjskiej.

29 czerwca, w Magazynie Wina, degustacja wina z winnicy Lagobava.

29 czerwca, Piknik Krakowski w na plantach Mistrzejowickich.

30 czerwca, Piknik Krakowski na bulwarze Inflanckim.

30 czerwca, w Kulinarnych kreacjach, warsztaty kuchni hiszpańskiej – tapas.

Co dalej?

Przy Szczepańskiej powstaje Tao Sweet&Fit. W menu tajskie lody i owocowe miski.

Przy ulicy Dobrego Pasterza powstaje nowa restauracje indyjska Mr. Idly. Otwarcie w lipcu.

Przy ulicy Kobierzyńskiej, na terenie Krakowskiego Klubu Jazdy Konnej, powstaje polsko-francuska restauracje U Muszkieterów.

Przy ulic Szerokiej powstaje restauracja Restart.

Przy ulicy Krupniczej powstaje nowy plac z food truckami: Mural.

Oliwki etc. szykują lokal na Zabłociu. PLanowane otwarcie jeszcze w czerwcu.

M22 planuje otwarcie dwóch nowych lokali: przy ulicy Miodowej 12 i na Muralu.

Czekamy na otwarcie bistro Spacerova przy ulicy Tynieckiej oraz N’Pizza, nowego lokalu właścicieli Nolio. Otwarcie tego ostatniego nastąpi najprawdopodobniej na przełomie czerwca i lipca.

W Podgórzu, przy ulicy Solnej, powstaje polska restauracja jakiej jeszcze nie było: Na Pole.

Na Kazimierzu powstaje wine bar Lustra.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter