Widelcowe podsumowanie numer 92 – listopad 2019

Kraków - Ka Udon Bar - Kakiage Udon
Od najbliższego poniedziałku z Ka Udon znikaja jajka, pojawia się za to wegańskie sushi. Na pewno pójdziemy spróbować!

Wydarzyło się w Krakowie (1-17 listopada 2019):

2 listopada, otwarto nową ramenownię na Kazimierzu, Ramen Tu Kraków.

2 listopada, otwarto Tokio Tower. W menu japońskie curry i udon.

2 listopada, otwarto Szamanko – lokal wege z burgerami, wrapami i smoothies.

3 listopada, otwarto Mural Kazimierz, czyli indyjski-nepalski fast food.

6 listopada, na rogu Loretańskiej i Krupniczej otwarto Bonjour Pho.

15 listopada, Yatai food truck ogłosił zmianę konceptu. Od teraz w food trucku serwować będą ramen, a sushi zjeść można będzie już tylko w Yatai Otsumami Sushi Bar przy Rynku Podgórskim.

Wydarzy się w Krakowie (18-30 listopada 2019):

18 listopada, Ka Udon Bar przemienia sie w Ka Vegan Udon & Sushi Deli i startuje z podawaniem wegańskiego sushi. Udon też będzie już tylko wegański więc nie dostaniecie do niego już jajka.

19 listopada, w Kuflach i widelcach, craft beer and food pairing.

20 listopada, startują targi Horeca/Gastrofood/Enoexpo, które obfitować będą w wydarzenia kulinarne i winiarskie.

20 i 27 listopada, w Dobrej Palarni, kolejne warsztaty z cyklu: Kawa w domu.

21 listopada, w trzeci czwartek listopada, Beaujolais Nouveau napijecie się, między innymi, w Pierwszym Lokal na Stolarskiej po lewej stronie, idąc od Małego Rynku, restauracji Voila i Flomaro.

21 listopada, na Lipowej 6F, Spotkanie z autorem książki Europa na winnych szlakach.

22 i 23 listopada, dwudniowe warsztaty kuchni historycznej w ramach Akademii Kulinarnej w Krakowie.

22 listopada, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty przygotowywania ramenu.

22 listopada, degustacja Win „Europa – 7 Krajów” na Smętnej.

22 listopada, w restauracji Vanilla Sky, degustacja Win z Winnicy Jakubów.

23 listopada, na placu Handelka, zagoszczą sery i wina.

23 listopada, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni włoskiej.

26 listopada, w Cafe Manggha, Japonia na talerzu. Wykład i warsztaty kulinarne.

27 listopada, Hilo “Hawaje” w Czarnej Owcy.

28 listopada, Halicka Smakuje #2: Gęsina na Świętego Marcina.

29 listopada, startuje Jarmark Bożonarodzeniowy w Krakowie.

29 listopada, Winnice Kojder w ZaKładce czyli degustacja komentowana z kolacją.

29 listopada, w Wine Concept, degustacja komentowana: Syrah.

Co dalej?

Na placu Nowym powstaje restauracja Folga.

Na Grzegórzkach powstaje Breaking Bread czyli lokal, w którym będziecie mogli kupić pieczywo i zjeść śniadanie, brunch czy lunch. Jako że znamy autorów tego przedsięwzięcia, to nie możemy się doczekać otwarcia, które już tuż, tuż.

Na Dębnikach, przy ulicy Madalińskiego, powstaje drugi lokal Na Ciacho.

Na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej powstaje pizzeria Vicenti.

Wciąż czekamy na otwarcie M22  przy ulicy Miodowej 12.

W listopadzie, w Krakowie rusza Akademia Kulinarna.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.