Widelcowe podsumowanie numer 86 – lipiec/ sierpień 2019

Kraków - Nolio - Porcinella - Wędzona mozzarella di bufala Campana D.O.P. - borowiki - ziemniaki - rozmaryn - pieprz
Otwarcie N’Pizza, nowego „dziecka” właścicieli Nolio już tuż, tuż.

Wydarzyło się w Krakowie (16-31 lipca 2019):

17 lipca, na tyłach Nadwiślańskiej otwarto delikatesy. Znajdziecie tam ich domowe wypieki i słodkości, konfitury własnego wyrobu, lokalnie paloną kawę, włoskie sery i wędliny oraz wiele innych produktów.

24 lipca, otwarto nową Mihiderkę przy ulicy Dietla.

24 lipca, BUBU ARARE zakończyło działalność na Dajworze. Poinformujemy Was o ich nowej lokalizacji.

26 lipca, przy placu Wolnica otwarto cocktail bar Platz.

26 lipca, zamknięcie ogłosiła restauracją NINE Kitchen. Płakać nie będziemy. Kiedyś, jako sałatkę wysłali nam pół sałaty lodowej.

27 lipca, otwarto kawiarnię Kombinat, w miejscu, w którym kiedyś znajdował się Bar Tajski. Za nim też nie tęsknimy. Jeśli nigdy do niego nie trafiliście, to nie macie co żałować.

30 lipca, w Podgórzu, przy ulicy Solnej, otwarto wreszcie najbardziej wyczekiwaną restaurację tego lata: Na Pole.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 sierpnia 2019):

1 sierpnia, w Urban Coffee, cupping szkoleniowy – Kenia.

1 sierpnia, W Enotece Pergamin, Tajemnice Whisky – Królowa Doliny Spokoju – degustacja whisky Grenmorangie.

2 sierpnia, rusza kolejna edycja Street Food Polska Festival. NA naszym fanpage’u na Facebooku do wygrania dwa vouchery po 50 PLN każdy.

2 sierpnia, w Emalii, startuje Festiwal Tatarów, który potrwa przez cały weekend. Kto jeszcze, poza mną, ma słabość do surowizny?

Począwszy od 2 sierpnia, w każdy piątek sierpnia i września, na tarasie widokowym Sheratona możecie zjeść sushi przygotowane przez restaurację Sakana Sushi & Sticks.

A w Cafe Manggha, w każdy sierpniowy i wrześniowy piątek i wtorek (start 2 sierpnia) możecie podziwiać zachód słońca z frizzante w kieliszku.

2 sierpnia, piątkowy before w Chederze. Zaserwują zestaw inspirowany bliskowschodnim street foodem, barmani zadbają o Wasz dobry nastrój serwując wino i drinki, a DJ wprowadzi w imprezowy, weekendowy klimat.

2 sierpnia, we Wschodzie, Oyster&Bubbles Friday Evening. To, jak dla mnie, wymarzony sposób na spędzenie piątkowego wieczoru. Tyle, że tym razem mam dyżur z Łyżeczką. 😉

3 i 10 sierpnia 2019, Piknik Krakowski w Parku Bednarskiego.

3 sierpnia, Wytrawne plenerowe śniadanie na Pietruszce i sezonowe kiszenie.

3 i 4 sierpnia, zlot food trucków pod Tauron Arena.

4 i 11 sierpnia 2019, Piknik Krakowski w Parku Krakowskim. Podczas pikniku 4 sierpnia planowany jest pokaz kulinarny: Sezon ogórkowy. Zapachnie granitą ogórkową i Pstrągiem Ojcowskim, zabłysną kolory sezonowych owoców i warzyw z Targu Pietruszkowego od lokalnych producentów i rolników, a Zbyszek Kmieć, jak zawsze ciekawie opowie o tym co „sezon ogórkowy” znaczył kiedyś i jak rozumiany jest dziś.

4 sierpnia, niedzielny winny poranek w GMT.

W niedzielę, 4 sierpnia, oraz w kolejny weekend, 10 i 11 sierpnia, Błonia Bistro organizują kolejny Wypas na Błoniach czyli eko piknik po krakowsku.

5 sierpnia, rusza wietnamski lokal przy Mazowieckiej: Banh Mi Dzień Dobry.

9 sierpnia, powróci Nocna Zmiana. NA kolejną edycję szykują wiele niespodzianek. Nocna zmiana potrwa do niedzieli i przypominamy, że wpaść tam można nie tylko w nocy.

9 sierpnia, na smętnej, degustacja win austriackich.

10 sierpnia, Małopolskie wina na Pietruszce. Możliwość zakupu win bezpośrednio od producenta.

10 sierpnia, piąte urodziny świętował będzie Browar Trzech Kumpli. Świętować je będę w Weźże Krafta i Hali Głównej.

13 sierpnia, w Kuflach i Widelcach, craft beer and food pairing.

W dniach 14 – 18 sierpnia na Mały Rynek powraca Festiwal Pierogów.

Co dalej?

Naprzeciwko Żonglerki otwiera się kawiarnia Winkiel. Będą podawać kawę z Coffee Proficiency. Na pewno zajrzymy.

Handelek otwiera piekarnię. Wielkie otwarcie planowane jest na koniec sierpnia.

Przy ulicy Krupniczej powstaje nowy plac z food truckami: Mural.

Oliwki etc. szykują lokal na Zabłociu. Data otwarcia pozostaje nieznana.

M22 planuje otwarcie dwóch nowych lokali: przy ulicy Miodowej 12 i na Muralu.

Czekamy N’Pizza, nowy lokal właścicieli Nolio. Otwarcie podobno już za chwilę.

W listopadzie, w Krakowie rusza Akademia Kulinarna.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter