Krupnik na ogonach czyli Małopolski Festiwal Smaku w Miechowie

W ostatnią niedzielę na rynku w Miechowie było bardzo gorąco. A to nie tylko za sprawą upalnej pogody, ale też dzięki festiwalowej kuchni, w której tego dnia działo się wyjątkowo dużo. Dodatkowo, publiczność rozgrzewały występy zespołów z różnych stron świata w ramach Międzynarodowych Małopolskich Spotkań z Folklorem.Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – Blogerzy i kucharze

Tym razem blogerzy, pod kierunkiem kucharzy ze stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, przygotowali barszcz królewski z karpia zatorskiego oraz krupnik na świńskich ogonkach. Włodarze przygotowali natomiast przypkowską zupę cebulową, która zaskakiwała bogactwem korzennych przypraw. Gwarantuję Wam, że takiej cebulowej jeszcze nie jedliście!Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – doprawianie krupniku Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – Gotujemy barszcz królewskiMiechów – Małopolski Festiwal Smaku – gotowanie cebulowej Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – smażymy cebulęOprócz zup, spróbować można było wielu innych smakołyków z pstrągiem w roli głównej, gulaszu segedyńskiego w wykonaniu Maćka Koźlakowskiego i Mikołaja Reja, a także, specjalnie na tę okazję skomponowanych muffinek „Małopolski Smak” przygotowanych przez Magdę i Staszka z bloga Kuchenne Wariacje.Miechów - Małopolski Festiwal Smaku - Produkcja muffinów Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – muffinek Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – muffinki

Daniem, które tym razem zyskało największą aprobatę, nie tylko wśród publiczności, ale też wśród kucharzy, były pierogi z kaszanką i karmelizowaną w miodzie cebulą w sosie z lackich jabłek. Przepis pochodził od Pawła i Grzegorza z bloga Gotowanie z pasją, ale w przygotowaniu ich pomagali wszyscy blogerzy.Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – Ciasto na pierogi Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – wałkowanie ciasta

W przerwach w gotowaniu chłodziliśmy się w cieniu drzew, na tyłach namiotu, a w drodze powrotnej do Krakowa zawitaliśmy na Wichrowe Wzgórze w Michałowicach, gdzie znajduje się, prowadzona przez panią Bożenę, stacja winiarska, w której możecie spróbować i zakupić wina z regionów winiarskich Słowacji, Czech i Węgier oraz Tokaju , z regionu Tokaj na Węgrzech i na Słowacji. Były degustacje i zakupy. Do domu wróciliśmy w szampańskich nastrojach. Michałowice-Stacja Winiarska-dystrybutor Michałowice-Stacja Winiarska2Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – konsumpcja na trawie

 A już w najbliższą niedzielę zapraszamy Was na kolejny półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku do Nowego Targu.Miechów - Małopolski Festiwal Smaku - Leki z czosnkowej apteki Miechów - Małopolski Festiwal Smaku - Czosnek kiszony Miechów - Małopolski Festiwal Smaku - Magdalenka sery Miechów - Małopolski Festiwal Smaku - Kapusta kiszona z Charsznicy Miechów - Małopolski Festiwal Smaku - Mycie garów Miechów - Małopolski Festiwal Smaku - Produkty od wystawców Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – gulasz segedyński Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – placki z gulaszem Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – Sebastian Szromu Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – kanapeczki Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – Sebastian prezentuje danie Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – pstrąg Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – pstrąg z mozzarellą i czeresniami Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – wyławianie ogonów Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – kompozycja z kwiatkiem Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – Tomasz Zubilewicz Miechów – Małopolski Festiwal Smaku – I po gulaszu!