Widelcowe podsumowanie numer 98 – luty 2020

Takich dań możecie spróbować podczas trwającego do 1 marca festiwalu Fine Dining Week. Na zdjęciu policzki wołowe w restauracji Andromeda Alfa.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 lutego 2020):

To miejsce wystartowało jeszcze pod koniec stycznia, ale nie chciałabym aby Wam umknęło. Kaffe Bageri Stockholm to kawiarnia inspirowana kulturą Szwecji, a ich cynamonki mają już wielu fanów.

2 lutego, przy ulicy Szczepańskiej otwarto kawiarnia palarni kawy Santos.

7 lutego, otwarto Chabry z Poligonu czyli mały, autorski wine bar z winami naturalnymi na Dajworze.

9 lutego, otwarto Mugen – Street Food Bar.

13 lutego, otwarto wreszcie nową restaurację Solna 1, w miejsce zamkniętej w grudniu restauracji Na POLE.

Wydarzy się w Krakowie (16-29 lutego 2020):

12 lutego, wystartował Fine Dining Week, który potrwa do 1 marca 2020. Ja odwiedziłam restaurację Andromeda Alfa i obie z Łyżeczką byłyśmy z tej wizyty bardzo zadowolone. Inne restauracje biorące udział w tej edycji to Filipa 18, Wierzynek, Gavi i Halicka.

16 lutego, w Kantynie Zabłocie, warsztaty robieni pizzy dla dzieci.

16 lutego, w BALu warsztaty robienia pierogów dla dzieci.

16 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Ameryka południowa na talerzu.

Od 16 lutego, we wszystkie kolejne weekendy grudnia w Domowej Gruzji, warsztaty lepienia chinkal

17 lutego, w Cafe Manggha, kolejne warsztaty z cyklu Japonia na talerzu – Nimono i Yokan

17 i 18 lutego, w Tekturze, warsztaty: Kawa to podstawa.

18 i 25 lutego, sniadaniowe wtorki w Cheder Cafe. Oprócz chederowych klasyków – shakshuki, hummusu i ciepłych pit, przygotują dla Was propozycje miesiąca – inspirowane kuchnią Izraela.

18 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Tłusty czwartek na słono i słodko.

18 lutego, w Szkole Sommelierów, kurs WSET Level 2.

18 lutego, w Kuflach i widelcach, Craft beer and food pairing.

19 lutego, w 2Bratanki/Węgierskie wina, degustacja Villany – na bis.

20 lutego, w COOLinarium, Warsztaty Kulinarne Kuchni Indyjskiej.

20 lutego, w Lustrach, degustacja: Karnawałowe sztosy w Lustrach.

21 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi.

21 i 22 lutego, w Szkole Sommelierów, zaawansowany kurs wiedzy o winie.

21 lutego, w Akademii Kulinarnej Farutex, warsztaty Azjatyckie zupy i makarony – warsztaty z Hungry Eyes.

21 lutego, Massolit 18th Birtday Party .

22 lutego, Festiwal Czekolady i Kawy w Krakowie.

22 lutego, w restauracji Trzy Gęsi, kolacja autorska: Kraków Kwitnącej Wiśni.

22 lutego, Luksemburg w ZaKładce – degustacja | część 2.

23 lutego, nasza ulubiona edycja Najedzeni Fest! czyli Na cyku.

23 lutego, kolejna już edycja Krakowskich Zapustów w Starej Zajezdni.

23 lutego, w Massolicie, wegańskie śniadanie z prosecco.

23 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi.

24 lutego, w GMT, polskie wina i gruzińskie przekąski.

25 lutego, w Urban Coffee, warsztaty Latte Art.

26 lutego, w restauracji Art, kolacja charytatywna dla Kacpera Ryłko.

26 lutego, w Enotece Pergamin, Meet the Rambler czyli spotkanie z nową, na polskim rynku, marką whiskey.

27 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej.

27 lutego, na Lipowej 6F, 50! Podwieczorek (na dwa kieliszki)z Agnieszką Kręglicką i Piotrem Petryką.

27 lutego, w Klimatach Południa, degustacja: Czyste wina to czysta przyjemność.

28 lutego, w COOLinarum, warsztaty sushi z elementami kuchni japońskiej.

28 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty wegańska kuchnia włoska.

28 lutego, w Miód i wino, Morawy w kieliszku – Libor Veverka. Degustacja komentowana.

28 lutego, w Wine Concept, Gruzińskie wina z qvevri. Degustacja komentowana.

29 lutego, w Pochlebstwie, Przestępne Warsztaty Chlebowe.

29 lutego, w COOLinarium, Florencja od kuchni – warsztaty kulinarne z Krakowskim Makaroniarzem.

29 lutego, w Manoa, wieczór degustacyjny z winami organicznymi.

29 lutego, w Zakładce, degustacja: endemiczne szczepy Portugalii.

29 lutego, Wina niemieckie w Magazynie Wina vol. 1 Hesja Nadreńska.

Co dalej?

Przy ulicy Szewskiej powstaje restauracja Pierwsze Piętro.

Czekamy na otwarcie nowej kawiarni autorstwa Fiki przy Dolnych Młynów.

Przy Rynku Głównym, w Pałacu pod Baranami, powstaje wine bar Dzikie Wino.

Przy ulicy Karmelickiej powstaje bar koreański.

Na Zabłociu, przy Romanowicza, powstaje Veganic.

Na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej powstaje pizzeria Vicenti.

M22  nadal szykuje lokal przy ulicy Miodowej 12.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.