Niedziela z tapas czyli warsztaty kuchni hiszpańskiej w Valparaíso

W ostatnią niedzielę po raz kolejny udałam się do restauracji Valparaíso. Tym razem nie tylko po to żeby dobrze zjeść, ale też by nauczyć się przygotowywać hiszpańskie przysmaki. Organizatorem warsztatów kuchni hiszpańskiej był Instytut Cervantesa i restauracja Valparaíso a prowadził je szef kuchni i właściciel restauracji, Alejo Torreblanca Leiva.

To spotkanie poświęcone było hiszpańskim tapas. Podczas 180 minut, które upłynęły zdecydowanie za szybko, nauczyliśmy się przyrządzać croquetas de jamón oraz kalmary w czterech różnych panierkach. Na koniec, skonsumowaliśmy przygotowane przez nas smakołyki popijając je lampką wina. To czego nie zjedliśmy mogliśmy zapakować na wynos aby pochwalić się rodzinom naszymi kulinarnymi osiągnięciami.Atmosfera warsztatów była bardzo wesoła, a Alejo, oprócz przepisów na tapas podzielił się z nami również wieloma wskazówkami dotyczącymi kuchni, nie tylko hiszpańskiej. Już nie mogę doczekać się na kolejne spotkanie, tym razem poświęcone daniom duszonym.

Poniżej znajdziecie fotorelację z warsztatów.Kraków – Valparaiso – warsztaty tapas – cebula i szynka posiekane Kraków – Valparaiso – warsztaty tapas – szynka do krokietów Kraków – Valparaiso – warsztaty tapas – cebula do krokietów Kraków – Valparaiso – warsztaty tapas – siekamy szynkę Kraków – Valparaiso – warsztaty tapas – siekamy szynkę i cebulęKraków - Valparaiso - warsztaty tapas - przyprawy Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - cebula Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - stół Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - masa an krokiety Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - chłodzimy masę na krokietyKraków - Valparaiso - warsztaty tapas - smażymy krokiety Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - krokiety gotowe Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - krokiety Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - krokiety opanierowane Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - formujemy krokiety Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - jak formować krokiety Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - formujemy krokiety2Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - kalmary w marynacie Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - przygotowujemy krokiety Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - kroimy kalmary Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - kroimy kalmary w krążki Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - przygotowujemy kalmaryKraków - Valparaiso - warsztaty tapas - jajka Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - przygotowujemy panierkę Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - roztrzepujemy jajkoKraków - Valparaiso - warsztaty tapas - panierujemy kalmary3 Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - panierujemy kalmary4 Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - panierujemy kalmary w grupachKraków - Valparaiso - warsztaty tapas - panierujemy kalmary Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - kalmary gotowe do smażenia Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - smażone kalmary Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - smażymy kalmary Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - próbujemy kalmary Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - pierwsza porcja kalmarów Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - Kalmary usmażone Kraków - Valparaiso - warsztaty tapas - smażone kalmaryKraków – Valparaiso – warsztaty tapas – lampka wina Kraków – Valparaiso – warsztaty tapas – rozmowa o tapas Kraków – Valparaiso – warsztaty tapas – przygotowanie brytfanki Kraków – Valparaiso – warsztaty tapas – notatki z warsztatów Kraków – Valparaiso – warsztaty tapas – tapas na wynos