Niedziela z bykiem i królikiem czyli warsztaty kuchni hiszpańskiej w Valparaíso – dania duszone

W ostatnią niedzielę po raz kolejny miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kuchni hiszpańskiej. Tym razem Alejo z Valparaíso pokazał nam jak przygotowywać hiszpańskie dania duszone. Trzeba mu też przyznać, że  nabrał już doświadczenia w prowadzeniu warsztatów gdyż pilnował aby wszystko szło sprawnie jak w zegarku, abyśmy mieli możliwość zrealizowania 100% planu.Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - królik z ziemniakami

I prawie się udało! 80% planu zrealizowane. Nasze niedzielne śniadanie było wyjątkowo obfite. Ogon byka duszony w czerwonym winie, z którego powstał sos tak pyszny, że mogłabym go jeść nawet bez mięsa. A uwierzcie, do fanów wegetarianizmu nie należę (choć nie mam nic przeciwko wegetarianom, ale ja mięsa sobie nie potrafię odmówić). Potem królik, mięciutki, w warzywach, duszony w oliwie i, oczywiście, białym winie. Do tego dwa rodzaje pieczonych ziemniaków: jedne ze skórką, w całości i, mój faworyt, ziemniaki w plasterkach pieczone w oliwie i winie. Istna rozpusta.

Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - ogon byka gotowy

Takie własnie ziemniaki zaserwowałam Widelcowi na niedzielny obiad, wraz z klopsikami w warzywno-winnym sosie, których nie zdążyliśmy skończyć na warsztatach, i które przygotowałam już w domu. Widelec całkowicie podzielił mój zachwyt nas tą prostą potrawą. Dziękujemy Ci Alejo.Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - klopsiki się z warzywami

Za dwa tygodnie spotkamy się na ostatnich już dla mnie warsztatach na temat owoców morza. Oczywiście będzie też relacja na blogu. A teraz już zapraszam do obejrzenia fotorelacji z ostatnich warsztatów.

Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - mąka Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - panierujemy ogon byka Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - obieramy marchewkę Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - jak kroić marchewkę Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - kroimy marchewkę Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - dusimy warzywa Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - kroimy ziemniaki Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - ziemniaki zalewamy oliwą Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - ziemniaki przykrywamy folią Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - królik Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - doprawiamy królika Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - kroimy królika Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - ogon byka w garnku2Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - królik z marynaty Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - obsmażony królik Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - obsmażamy królika Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - duszony ogon byka Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - kroimy warzywa Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - obsmażony królik Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - ziemniaki z piekarnika Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - pieczone ziemniaki Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - Alejo tłumaczy Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - sprawdzamy ziemniaki Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - dolewamy wina Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - mięso na klopsiki Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - mieszamy warzywa Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - panierowanie klopsikówKraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - klopsiki się duszą Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - ogon byka w garnku Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - ogon byka w sosie Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - krojenie ziemniaka Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - ogon byka z ziemniakiem Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - układanie ziemniaków Kraków - Valparaiso - warsztaty dań duszonych - królik na stole