Marzec obfitości czyli widelcowe podsumowanie numer 77 – marzec 2019

Makaron dan dan już stał się moim ulubionym daniem we Wschodzie.

Wydarzyło się w Krakowie (1 – 15 marca 2019):

Jeszcze z końcem lutego, ruszyła na Ruczaju tajska restauracja Lemongrass, a na Krakowskiej: Mr. Broda Sandwich Bar.

1 marca, w miejscu FlyingCow na Karmelickiej, otwarto RURU UDON. Nie zmienili się właściciele (Ci sami co w Urara i Kuku na Szewskiej), zmienił się typ serwowanej kuchni.

2 marca otwarto Bar Wschód. Nie trzeba więcej nic dodawać. Większość z Was pewnie już słyszała o tym miejscu, które stało się kultowe zanim jeszcze z kuchni wyszły pierwsze dania.

Pierwszy weekend marca był ostatnim weekendem funkcjonowania Zenitu. W tym miejscu ma powstać burgerownia. Nie powiem żebyśmy czekali z wytęsknieniem…

13 marca otwarto restaurację Wietnam w Podgórzu. Zapowiada się, że nareszcie będziemy mieć prawdziwa wietnamską kuchnię w Krakowie.

15 marca otwarto Sushi Craft na Olszy oraz salon Fine Wine na Zabłociu.

Wydarzy się w Krakowie (16 – 31 marca 2019):

16 marca, otwarcie piekarnie Massolit Bakes w Podgórzu.

16 marca, w Forum Przestrzenie, warsztaty kulinarne z Tomaszem Boreckim.

16 marca, w Dworze Sieraków, Master Class: Najlepsze wina Katalonii.

16 marca, w barze Dobry Rok, degustacja Shiraz vs. Cabernet Sauvignon.

16 marca, w Baroque Food & Style, Kuchnia po krakowsku czyli wieczór pod batutą Leszka Mazana.

17 marca, w GMT, porannna niedzielna supra.

17 marca, otwarcie wegetariańskiej restauracji no bones przy ulicy Brackiej.

17 marca, niedziela z Ramen People w Cafe Manggha.

17 marca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni brazylijskiej.

18 marca, w Szkole Sommelierów, WSET Level 3.

18 marca, otwarcie nowej kawiarni speciality Tociekawa przy ulicy Długiej.

19 marca, w Kuflach i Widelcach, food and beer pairing.

20 marca, w Chederze, wspólne pieczenie purimowych hamentaszy.

21 marca, w restauracji Biała Róża, Kolacja z winiarzem z Nowej Zelandii i degustacja.

21 marca, w ramach Goût de France , specjalnie na tę okazję przygotowanego menu spróbować będziecie mogli, miedzy innymi, w Zakładce.

22 marca, w JAVA Coffe Showroom, szkolenie Master Brewer.

22 marca, w Tao Restaurant & Club, Hanami czyli Święto Kwitnącej Wiśni. Z tej okazji, kucharze Tao przygotują kosze pełne azjatyckich smakołyków z prawdziwego japońskiego pikniku. Możecie wziąć również udział w warsztatach sushi oraz wieczorze Hanami.

22 marca, w Dworze Sieraków, noc wina z Chile.

22 marca, w Wine Concept, degustacja komentowana: Rioja. Fakty i mity.

23 marca, w Chederze, szabatowe drugie śniadanie.

23 marca, w Dworze Sieraków, noc z cyklu Literatura i Wino. Gościem będzie Marek Bieńczyk.

23 marca, w Pożegnaniu z Afryką, pierwsza degustacja win morawskich.

24 marca, kolejne Slow Sunday w MAK Bread and coffee.

26 marca, w Stoccaggio, warsztaty z polskiego wina.

28 marca, w Galerii Anna, degustacja win z regionu Szekszard na Węgrzech.

29 marca, w COOLinarium, warsztaty kuchni indyjskiej.

29 marca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z wołowiny.

29 marca, w Walentina Resto Bar na Bronowicach, wieczór gruziński.

29 marca, w Wine Concept, degustcja komentowana: Wina wulkaniczne.

30 marca, w barze Wschód, startują weekendowe śniadania. Kilka prostych i wyjątkowych opcji z azjatyckim twistem, dobrym przelewem i deserem. Będzie też wegańsko i bezglutenowo.

30 marca, Wege Festiwal, w Forum Przestrzenie.

30 i 31 marca, to weekend otwarcia nowego sezonu w Bezogródku. W ogródku przy ulicy Piastowskiej 20 powitacie zarówno Waszych ulubieńców, jak i zupełnie nowe foodtrucki.

31 marca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z ryb i owoców morza.

Co dalej?

W Podgórzu, przy ulicy Solnej, powstaje polska restauracja jakiej jeszcze nie było: Na Pole, a przy Rynku Podgórskim powstaje bistro Durum.

Na Ruczaju powstaje restauracja portugalska Tasca Ruczajnik. Otwarcie w kwietniu.

Przy ulicy Kalwaryjskiej powstają włoskie delikatesy Fettine.

Przy ulicy Starowiślnej powstaje restauracja Spice of India.

Przy ulicy Rajskiej powstaje tajska restauracja Molam.

Na Zabłociu powstaje nowy lokal śniadaniowy La Baguette i Manoa, restauracja ze zdrowa żywnością.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter