Z małopolskim smakiem czyli widelcowe podsumowanie numer 60– czerwiec/ lipiec 2018

To danie nie jest związane z żadnym lipcowym wydarzeniem, ale zainteresowanym mogę zdradzić, gdzie takie serwują. 😉

Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?

Od początku czerwca, na placu Nowym, funkcjonuje smażalnia szprotek: Fiszka,a na Nowym Kleparzu bar z kanapkami Maestro Sandwich, za który odpowiedzialny jest właściciel dawnej restauracji Valparaiso.

Na placu Wolnica otwarto lokal Obwarzaków, który oferuje obwarzanki z różnymi dodatkami.

Wydarzyło się w Krakowie (15-30 czerwca 2018):

16 czerwca miało miejsce otwarcie Nowy Kraftowy przy placu Nowym. Oprócz dwudziestu pięciu kranów i dużego wyboru innych alkoholi, znajdziecie tam również przekąski.

26 czerwca otwarto lokal Good Lood na Ruczaju.

30 czerwca Pogromcy Meatów otworzyli lokal na krakowskim Kazimierzu.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 lipca 2018):

Od 30 czerwca do 1 lipca potrwa kolejna edycja Street Food Polska Festival przed Galerią Kazimierz.

1 lipca rusza tegoroczna edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Kulinarna podróż rozpoczyna się w Krakowie, ale w kolejne wakacyjne weekendy festiwal zawita do innych miast w regionie. Wielki finał zaplanowano 2 września w Skawinie.

1 lipca, otwarcie Tempura Truck przy ulicy Dajwór 21.

1 lipca otwarto lodziarnię Miodzio Lodzio przy ulicy Orlińskiego.

1 lipca, Piknik Krakowski w parku Krakowskim.

4 lipca, w Strefie, degustacja win z odmian Verdejo i Sauvignon Blanc z winnicy Menade.

4 lipcarestauracja Del Papa otwiera się na nowo. Del Papa zmieniła swoje wnętrza, ale to co najważniejsze – autentyczna włoska kuchnia i szacunek do tradycji pozostaly niezmienne! W ramach tygodnia otwarcia „’Del Papa na nowo” zaprasza na spotkanie z właścicielem winnicy – Martino Biscardo.

5 lipca,  w Stoccagio, degustacja win od Paula Lato.

6 lipca, w Soho Coffee Grzegórzecka, spotkanie pod hasłem: Zdrowotne aspekty picia kawy.

6 lipca, w ramach Nocy restauracji, Biała Róża zaprasza na pięciodaniowe menu degustacyjne skomponowane z polskich smaków!

6 lipca, tajemnicza degustacja z Krakowskim Makaroniarzem i Moniką Bielką-Vescovi pod hasłem Sen Nocy Letniej.

7 lipca, pierwsze urodziny O ja Cię Donucie – do każdej kawy dostaniecie tort urodzinowy gratis.

7 lipca,  w Georgian Wine & Art Gallery GMT, wprowadzenie do win gruzińskich.

7 i 8 lipca, na placu Imbramowskim, zlot food trucków połączony z potańcówką i kinem plenerowym.

7 lipca, w Kuflach i Widelcach, kolejna już edycja kraftowego parowania piwa z jedzeniem.

12 lipca, w sklepie z winem Dobry Rok, degustacja win z doliny Loary.

13 lipca, w Magazynie Wina, degustacja win z Carmel i Yatir.

14 lipca, w Musso Sushi, warsztaty sushi.

14 lipca, na Lipowej 6F, pierwsza z cyklu, autorska kolacja. Gościem tej edycji będzie Marek Siol, który na co dzień kieruje kuchnią w Nago Sushi.

14 lipca,  w Magazynie Wina, warsztaty kuchni indyjskiej z Twoim Kucharzem, których gościem specjalnym będzie Sheuli z Parampara.

Co dalej?

W miejscu Psa Pianisty powstaje druga Tektura.

Do startu szykuje się food truck z piwem Krakoski Hultaj.

W parku Zabłocie powstaje restauracja Stacja Wisła.

Przy Starowiślnej powstaje również Shrimp House. Otwarcie miało być w maju, ale się nie udało. W czerwcu tez nie. Czekamy dalej.

Wciąż czekamy też na otwarcie Little India w Krakowie.

Przy ulicy Brodzińskiego powstaje Monkey Business- Pizza & More, gdzie poza klasyczną włoską pizzą posmakować można amerykańskiej Deep Dish Pizza, czyli tak zwanej “Chicago Pizza”. Otwarcie w lipcu.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium