Wrześniowy rozgardiasz czyli widelcowe podsumowanie numer 40 – sierpień/wrzesień 2017

Otwarcie lokalu "Na Ciacho"

Zdjecie pochodzi z materiałów prasowych lokalu Na ciacho.

Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach:

Z końcem lipca, przy ulicy Krakowskiej, otwarto lokal ZuPizza. Oferują wegańskie zupy i pizzę w jadalnych kubeczkach.

Od 1 sierpnia, przy Dajwór 21, stacjonuje food truck The Hunger Busters – Pogromcy Głodu. W ofercie karkówka, kanapka kubańska i inne mięsne pozycje.

10 sierpnia, otwarto Urban Garden Bar & Café przy Rynku Głównym. W menu sałatki, makarony, burgery, kanapki i desery.

12 sierpnia, otwarto food trucka Z grilla wzięte, który stacjonuje przy Dajwór 21. W menu, między innymi, karkówka i golonka.

Wydarzyło się w Krakowie (16-31 sierpnia 2017):

18 sierpnia, w Tytano, otwarto restaurację i cocktail bar Enklawa.

19 sierpnia, ruszyła pracownia wypieków artystycznych Na ciacho. Specjalizują się w obsłudze przyjęć i imprez okolicznościowych. W ich ofercie znajdziecie również słodkości dedykowane cukrzykom i osobom nie tolerującym glutenu.

20 sierpnia, otwarto TAO Garden przy Błoniach (al. Focha).

22 sierpnia, otwarto bistro Mezzalians przy ulicy Nadwiślańskiej. Serwują dania kuchni libańskiej i libańsko-syryjskiej, a trzon ich menu stanowią mezze czyli przystawki.

22 sierpnia, ruszył Krakowski Croissant przy ulicy Krakowskiej. W ofercie croissanty ze słodkim i słonym nadzieniem, kawa i inne napoje.

24 sierpnia, na rogu ulic Floriańskiej i świętego Marka otwarto restaurację śródziemnomorską Trattoria Degusti.

26 sierpnia, twórcy Meduzy, która dość szybko zniknęła z Kazimierza, otworzyli restaurację Babbaluci przy ulicy Gromadzkiej. W menu króluje kuchnia sycylijska.

30 sierpnia, Piekarnia pizzy powróciła na stare miejsce przy rondzie Matecznego.

30 sierpnia, przy ulicy Borkowskiej, wystartował lokal CHEAT MEAL Burger & Pancakes. W menu, jak w nazwie, pankejki, burgery, frytki i desery.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 września 2017):

We wrześniu, Piknik Krakowski odbywa się w soboty na Plantach, a w niedziele w Parku Kościuszki.

1 września, Wyjazdowa Odlotowa Tajemnicza Degustacja czyli kolejna odsłona kulinarnej podróży, w którą zabiorą Was: Krakowski Makaroniarz i Monika Bielka-Vescovi.

1 i 2 września, na terenie Centrum Targowego Chemobudowa, odbywać się będzie One More Beer Festival.  W festiwalu udział weźmie dziesięć polskich browarów i cydrownikow oraz dwudziestu gości z zagranicy.

Od 1 do 3 września, na placu Wolnica odbywać się będzie 24. Krakowskie Miodobranie.

Od 1 do 3 września, na Huciaku, piknik z udziałem: Boogie Truck i Frytek Belgijskich.

2 września, w Dada Boutique Home Hotel, Wino po północy czyli wyjątkowa degustacja przy akompaniamencie wiolonczeli.

3 września, na Starym Kleparzu, kolejna edycja Art & Food Bazar. Czekać na Was będzie menu pełne grzybów i wrześniowych warzyw.

3 września, w Sheratonie, wydarzenie pod hasłem: Pomaganie ma słodki smak. W przyhotelowym ogródku stanie stoisko, na którym zakupić będzie można ciasta, muffiny, kawę i lody. Pieniądze ze sprzedaży przekazane zostaną na potrzeby UNICEF.

3 września, w Hilton Garden Inn Kraków Airport, Niedziela z polską kuchnią czyli rosół z bażanta, oscypek z ognia, sandacz i wiele innych tradycyjnych polskich potraw w menu.

3 września, na rynku w Skawinie rusza Małopolski Festiwal Smaku. Krakowski finał na placu Wolnica planowany jest na 24 września.

8 września, restauracja Włoska obchodzić będzie drugie urodziny. Z tej okazji zapraszają na specjalne wydarzenie połączone z gotowaniem na żywo i specjalnym menu.

9 i 10 września, przed Galerią Kazimierz, piąta już w tym roku edycja Street Food Polska Festival.

9 września, w Starej Zajezdni, druga edycja Cracow Whiskey Festival.

9 i 10 września, na terenie Targów Ekosfera Mateczny, Roast food trucków, stand up, open mic, nocny EkoBazar! czyli zlot food truckow i targi żywności aż do późnej nocy.

9 września, Wavelove organizuje kolację w ogrodzie Instytutu Austrii pod hasłem Austria w Krakowie.

10 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi, które poprowadzi Jakub Antoniszak – Komar.

12 i 13 września, w Szkole Sommelierów, kursy WSET 2 i 3 stopnia.

14 września, w Galerii Anna przy ulicy Szpitalnej, Wina z kwewri – zacznijmy od początku czyli wieczór polsko-gruziński.

15 września, Klub Parkowe Wzgórze zaprasza na piątek z sushi. Zgrabne rolki wyjdą z rak Górala.

Co dalej?

Przy ulicy Filipa, w sąsiedztwie Starego Kleparza, powstaje restauracja Handelek, która specjalizować się będzie w śniadaniach.

W pierwszej połowie września, otwarcie BroPub czyli pubu Brokreacja. Oprócz piwa, znajdziecie tam mocniejsze alkohole i burgery.

Przy Urbanowicza (osiedle Na Lotnisku) powstaje restauracja rodzinna Wesołe Gary.

House of donuts planuje otwarcie punktu w Galerii Kazimierz.

Do startu szykuje się food truck Keto Kebab.

Na Ruczaju powstaje restauracja Łemkowski Gar.

Na początku września rusza Paninoteca Vicenti przy ulicy świętego Tomasza.

Przy ulicy Radzikowskiego powstaje restauracja Mamma Toscana.

M22 planuje otwarcie food trucka, który stacjonował będzie przy ulicy Dekerta.

W niedługim czasie, w Krakowie ma pojawić się restauracja AïOLI.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.