Sezon nie całkiem ogórkowy czyli widelcowe podsumowanie numer 37 – lipiec 2017

ogórki

Co nam umknęło w poprzednich miesiącach:

W Kryspinowie pojawił się nowy food truck z kiełbaskami Curry Wurst Truck. Można ich tez spotkać na zlotach food trucków, a w tygodniu, pod krakowskimi biurowcami.

Na początku czerwca, przy ulicy św. Tomasza, otwarto włoską restaurację Boccanera.

Przy Miodowej zagościła lodziarnia molekularna Ice Lab. Widelec poleca lody z Oreo.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 lipca 2017):

1 lipca, otwarto włoskie delikatesy Deli Italia przy ulicy Mackiewicza.

Również 1 lipca, na nowo otwarto Tekturę na Krupniczej.

3 lipca,  Good Lood otworzył nowy lokal na osiedlu Strusia.

4 lipca,  na Huciaku zagościła Krzepka Rzepa. Niebawem pojawią się tam też Frytki Belgijskie.

7 lipca, otwarto lokal Cupcake Corner Bakery przy ulicy Szewskiej.

8 lipca, miało miejsce oficjalne otwarcie kawiarnio-lodziarni z kanapkami lodowymi O ja Cię Donacie przy ulicy Paderewskiego przy Starym Kleparzu (obok Oriental Spoon i Mandu).

8 lipca, otwarto kawiarnię Tworzywo przy placu Bohaterów Getta.

Restauracja Zabłocie 13 zawiesiła działalność na okresu urlopowy, od 10 lipca do 3 sierpnia.

14 lipca, otwarto lokal VEGE To Tu przy ulicy Zwierzynieckiej (tam gdzie kiedyś Smaki Roślinne).

15 lipca,  przy Jakuba 15, pojawił się nowy food truck z hot-dogami: The Dog.

15 lipca, Piekarnia Pizzy przenosi się z ronda Matecznego na Dajwór 21.

Wydarzy się w Krakowie (16-31 lipca 2017):

1 lipca wystartował Piknik Krakowski, który odbywa się  w soboty w Parku Bednarskiego (lipiec i sierpień), a w niedzielę nad Zalewem Nowohuckim (lipiec), w Parku Decjusza (sierpień) i Parku Kościuszki (wrzesień).

15 i 16 lipca,  na placu przy Galerii Kazimierz, trzeci już w tym roku Street Food Polska Festival. Listę wystawców znajdziecie w wydarzeniu.

16 lipca, w Hilton Garden Inn Kraków Airport, Niedziela z polską kuchnią czyli rosół z bażanta, oscypek z ognia, pieczony sandacz, tarta z rabarbarem i wiele innych potraw z różnych zakątków Polski.

16 lipca, otwarcie plaży PrzyStań na plaży na Bulwarze Kurlandzkim.

16 lipca, w Youmiko Sushi, wegańska kolacja benefitowa na rzecz Otwartych Klatek.

19 lipca,  w House of wine, Galeria Anna, Winny wieczór polsko-węgierski.

20 lipca,  w restauracji Biała Róża, Vega Sicilia – kolacja z winemakerem połączona z degustacją win z winnicy.

20 lipca, inauguracja Nowohuckiej Akademii Wina w klubie Kombinator.

21 lipca, wieczór z izraelskimi winami w Magazynie Wina.

21 lipca, w Wine Concept / Wino Kawa Oliwa, Ich Wysokości CK – Welschriesling i Blaufränkisch czyli degustację win dwóch cesarsko-królewskich szczepów.

22 i 23 lipca, w Bezogródku, Żarcie Na Kółkach czyli zlot trzydziestu food trucków oferujących dania z całego świata.

22 lipca, w Winomanie, degustacja pod hasłem „Nowa Zelandia to Europa?„.

22 lipca, w Magazynie Wina, degustacja Jego Wysokość CK Blaufränkisch/Kekfrankos/Frankovka, etc. czyli degustacja win z iście cesarsko-królewskiej odmiany.

23 lipca, na Starym Kleparzu, Wakacyjny Art & Food Bazar, a na nim wino, owoce morza, portugalskie delikatesy, wegańska kuchnia, francuskie wypieki i wiele innych smakołyków. –

Co dalej?

W sierpniu startuje Małopolski Festiwal Smaku.

W Tytano powstaje restauracja i cocktail bar Enklawa oraz bar Pełne Szkło.

Przy ulicy Radzikowskiego powstaje restauracja Mamma Toscana.

M22 planuje otwarcie food trucka, który stacjonował będzie przy ulicy Dekerta.

Przy ulicy św. Tomasza powstaje drugi lokal ZUPA Soup Bar.

Przy Szewskiej powstaje restauracja Pizzatopia.

Na Krakowskiej szykuje się otwarcie Krakowskiego Croissanta (naprzeciwko Curry Up).

W niedługim czasie, w Krakowie ma pojawić się restauracja AïOLI.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.