Półmetek wakacji czyli widelcowe podsumowanie numer 38 – lipiec/sierpień 2017

Co nam umknęło w poprzednich miesiącach:

W czerwcu, na Żabińcu, otwarto restaurację Red Peppers. W menu królują dania kuchni włoskiej.

Na początku lipca otwarto Okami Sushi przy ulicy Dajwór. Zamówiliśmy raz i było to najgorsze sushi w naszym życiu. Nie polecamy.

Również na początku lipca otwarto Lodową Hutę czyli lodziarnię przy Centrum C.

Wydarzyło się w Krakowie (16-31 lipca 2017):

16 lipca, otwarto PrzyStań na plaży na Bulwarze Kurlandzkim. W foodtruckowej ofercie, między innymi, lody i pizza.

20 lipca, otwarto Pełne szkło w Tytano. Lokal charakteryzuje się bardzo dużym ogródkiem, a obecnie obowiązuje tam promocja, dzięki której drugie śniadanie dostaniecie za złotówkę.

27 lipca, przy ulicy św. Tomasza otwarto drugi lokal ZUPA Soup Bar.

Od 29 lipca, Good Lood ma nową lokalizację na Prokocimiu.

29 lipca otwarto Pizzatopię na Szewskiej. Lokal serwuje pizzę rzemieślniczą. To nowy koncept właścicieli Cupcake Corner Bakery.

ZAMKNIĘCIA: 20 lipca zamknięto Kardamon Dębniki23 lipca zamknięto Medusa Bistro.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 sierpnia 2017):

Piknik Krakowski odbywa się w soboty w Parku Bednarskiego (sierpień), a w niedzielę nad w Parku Decjusza (sierpień) i Parku Kościuszki (wrzesień).

4 – 6 sierpnia, w Musso Sushi, weekend z ramenami.

4 sierpnia, w Magazynie Wina, degustacja Sauvignon Blanc pod hasłem: Pomiędzy Loarą, a Nową Zelandią.

5 sierpnia, przed Galerią Kazimierz, Śniadanie na leżakach, pod egidą Street Food Polska.

5 i 6 sierpnia, w Trava veggie&seafood, weekend z sushi.

5 sierpnia, w Weźże Krafta, Pinta Party 2017. 42 krany i 3 bary, w tym premierowe PHT South Africa, uwarzone w ramach PINTA Hop Tour i chmielone południowoamerykańskimi odmianami.

Co dalej?

W sierpniu rusza cukiernia Na Ciacho przy ulicy Kazimierza Wielkiego.

Na Ruczaju powstaje restauracja Łemkowski Gar.

Za kilka tygodni rusza Paninoteca przy ulicy świętego Tomasza.

Szykują się zmiany w Zalipiankach. Jednym z udziałowców lokalu została Ewa Wachowicz, która planuje serwować w restauracji dania kuchni polskiej i regionalnej.

W sierpniu startuje Małopolski Festiwal Smaku.

W Tytano powstaje restauracja i cocktail bar Enklawa. Otwarcie już w sierpniu.

Przy ulicy Radzikowskiego powstaje restauracja Mamma Toscana.

M22 planuje otwarcie food trucka, który stacjonował będzie przy ulicy Dekerta.

Na Krakowskiej szykuje się otwarcie Krakowskiego Croissanta (naprzeciwko Curry Up).

W niedługim czasie, w Krakowie ma pojawić się restauracja AïOLI.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.