Obżarstwo totalne czyli Najedzeni Fest Jesień

Dziś, w trzy tygodnie po berlińskiej edycji Foodstocku, Forum Przestrzenie znów otworzyło swe podwoje dla miłośników jedzenia. Tym razem z okazji festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest, edycja jesienna. Oczywiście nie mogło tam zabraknąć Widelca uzbrojonego, jak zwykle, w widelec i aparat fotograficzny.Najedzeni Fest Jesień - publicznośćNauczeni doświadczeniem, w Forum pojawiliśmy się niedługo po 11. Warto było. Skłamałabym mówiąc, że świeciło pustkami, ale do food trucków (tak, nawet do Streat Slow Food, co się rzadko zdarza) nie było praktycznie kolejek i z bez problemu można było znaleźć miejsce przy stolikach na zewnątrz. My odpuściliśmy sobie dziś burgery (tym bardziej, że wczoraj na deser były Rumburak) i postanowiliśmy na początek spróbować co też dziś przygotowała ekipa z Salt&Pepper. Urzekli nas już na Foodstocku, a w tygodniu nie mamy praktycznie szans u nich zjeść. Ale kiedyś na pewno się uda. Choćbyśmy mieli specjalnie wziąć wolne w pracy, aby spróbować ich concept lunchu! Na razie zadowoliliśmy się salsicią z caponatą (8 PLN) i taco z kalmarami (5 PLN). Co tu dużo mówić, to był doskonały wstęp do niedzielnego obżarstwa. Widelec wszamał caponatę bez mrugnięcia okiem, ignorując moje komentarze, że przecież nie lubi oliwek ani bakłażana.Najedzeni Fest Jesień - Streat Slow Food Najedzeni Fest Jesień - Burgertata i Salt & Pepper Najedzeni Fest Jesień - Salt & Pepper - taco z kalmarami Najedzeni Fest Jesień - Salt & Pepper - salsicia z caponatą Najedzeni Fest Jesień - Burgertata - truck Najedzeni Fest Jesień - Burgertata - burger na pół

Po tym krótkim, acz smacznym przystanku ruszyliśmy do środka. Trzeba wam wiedzieć, że Najedzeni Fest bardzo się rozrosło od czerwcowej edycji. Tym razem do dyspozycji wystawców były aż cztery sale. Zaproszono też do współpracy winiarnie i sklepy z winami. Dlatego, mimo wczesnej pory, można było dostrzec sporo osób z kieliszkami. My postanowiliśmy zacząć od kawy (5 PLN za 200 ml) na stoisku BonJour Cava, które specjalnie z okazji festiwalu kulinarnego zaprosiło do współpracy profesjonalnego baristę. Parzył on kawę z pełnym skupieniem i namaszczeniem, a efekty jego pracy, które wkrótce zalazły się w naszych kubkach, zasługiwały na pełne uznanie. Widelec, który po zajrzeniu do kubka zapytał: „Mleka nie było?”, po pierwszym łyku zrozumiał, że dobra kawa mleka nie potrzebuje.Najedzeni Fest Jesień - Bonjour Cava - owocowa niespodzianka Najedzeni Fest Jesień - Bonjour Cava - tarty i bezy Najedzeni Fest Jesień - Bonjour Cava - Michał

Kolejny przystanek nasz przystanek to Kamo Bar & Grill.  Tu spróbowaliśmy pierożków gyoza z wieprzowiną 5 PLN za 2 sztuki) i brązowego ryżu z owocami morza (8 PLN). Gyoza super. Naprawdę rzadko smakują mi pierogi z mięsem inne niż u mojej mamy. Zazwyczaj z powodu kiepskiej jakości farszu. Tu było inaczej. Farsz był naprawdę smaczny. Ryż z owocami morza (a właściwie z jedną krewetką) trochę słabszy, ale Kamo zachęciło nas do odwiedzenia ich w lokalu na Czystej. No i z pewnością zajęliby wysokie miejsce w konkursie na najsympatyczniejszą obsługę.Najedzeni Fest Jesień - Kamo Bar & Grill Najedzeni Fest Jesień - Kamo Bar & Grill - ryż i pierożki

Na przeciwko Kamo ustawiła swe stoły ekipa z Twój Kucharz. Na każdym stanowisku można było spróbować czegoś innego. Jak zauroczona podeszłam do stanowiska, na którym przygotowywana była paella i… zostałam. Po jakichś dziesięciu minutach odeszłam z uśmiechem i dymiącą porcją paelli (10 PLN) z wielką muszlą, kawałkami kalmara, kurczaka i krewetką. A już w głowie myślałam o powrocie do następnego stanowiska gdzie kolejny z panów przygotowywał makaron z warzywami i sosem śliwkowym w czterech wokach jednocześnie. To było prawdziwe przedstawienie, od którego nie można było oderwać oczu. Nawet Widelec, który nie cierpi na czekać, z podziwem obserwował pokaz gotowania. Po 5 minutach w rękach miałam sporą porcję makaronu z warzywami i aromatycznym sosem śliwkowym (8 PLN). Mam nadzieję, że Twój kucharz po odejściu z Konfederackiej , osiądzie gdzieś znów na stałe i będziemy mogli u nich jadać częściej, bo to prawdziwa rozkosz podniebienia.Najedzeni Fest Jesień - Twój Kucharz - makaron z warzywami Najedzeni Fest Jesień - Twój Kucharz - makaron z warzywami "making of" Najedzeni Fest Jesień - Twój Kucharz - paella "making of" Najedzeni Fest Jesień - Twój Kucharz - paella z bliska Najedzeni Fest Jesień - Twój Kucharz - makaron się robi Najedzeni Fest Jesień - Twój Kucharz - "dopieszczanie paelli" Najedzeni Fest Jesień - Twój Kucharz Najedzeni Fest Jesień - Twój kucharz - parująca paella

Widelec, który planował jeszcze niedzielny obiad u mamy, sugerował abyśmy powoli zmierzali w stronę deseru. Ja jeszcze dość nie miałam, ale podążyłam za nim do stoiska Shake&Bake, gdzie Widelec spożył ich nową kompozycję smakową czyli shake Michałkowy (10 PLN). Muszę przyznać, że całkiem smaczny, mimo że za Michałkami (ani tymi z Hanki, ani z Wawelu) nie przepadam.Najedzeni Fest Jesień - Zielony Talerz Najedzeni Fest Jesień - Spółdzielnia Organic Bar Najedzeni Fest Jesień - Spółdzielnia Organic Bar - gruszki Najedzeni Fest Jesień - Spółdzielnia Organic Bar - sushi

W drodze powrotnej do wyjścia złapałam jeszcze kanapeczkę z szynką i figą (2 PLN) na pysznym chlebie na zakwasie od Gababa Eco-chleb. Mieli więcej ciekawych kompozycji smakowych, ale czułam, że już dużo nie dam rady zjeść. A przecież nie musiałam jeszcze spróbować kanapek z Forum Przestrzenie. Tym razem zdecydowałam się tylko na jedną, z tatarem ze śledzia (3 PLN), ale tęsknotą spoglądałam na te z wątróbką i rostbefem. Śmiem twierdzić, że tatar ze śledzia był lepszy niż ten w Amabasadzie Śledzia. Znajomy poczęstował nas też zakupionym na stoisku Forum kulebiakiem z grzybami. Ciastko nie za grube, farsz przepyszny. Zdecydowanie musimy odwiedzić Forum w tygodniu, żeby zobaczyć co jeszcze mają w zanadrzu.Najedzeni Fest Jesień - Gababa- kanapeczki Najedzeni Fest Jesień - Gababa- kanapeczki z awokado i mascarpone Najedzeni Fest Jesień - Forum Przestrzenie - kanapki Najedzeni Fest Jesień - Forum Przestrzenie - kanapki z tatarem Najedzeni Fest Jesień - Forum Przestrzenie - bar

Wydawało mi się, że to już koniec, ale tuż przed wejściem, na masce samochodu, w małym piecu wypiekano pizzę. Na którą ciasto zagniatano pod forum od samego rana. Akurat z pieca wyszła pizza ze szpinakiem i ricottą (5 PLN za ćwiartkę). Nie mogłam się oprzeć, ale połowę podarowałam znajomym. Ciasto bardzo smaczne. Dodatki, jak na mój gust, trochę za łagodne, ale generalnie pizza bardzo na plus. Nie ma co się dziwić, bo przygotowała ją ekipa z Toskanii: Wino i śpiew.Najedzeni Fest Jesień - winospiew.com Najedzeni Fest Jesień - winospiew.com - pizza prosto z pieca Najedzeni Fest Jesień - Wino i śpiew - pizza z pieca Najedzeni Fest Jesień - Wino i śpiew - pizza z ricotta i szpinakiem

I tak upłynęły nam dwie godziny na Najedzeni Fest. Szczęśliwi i nakarmieni ruszyliśmy spacerem wzdłuż Wisły w kierunku domu. Ja w głowie miałam oczywiście listę stoisku, na których, tym razem, nie udało nam się nic spróbować. Żałowałam, że zapomniałam wrócić na stoisko Tortillas Molino, gdzie Marta i Jesus pokazywali co można zrobić ze sprzedawanych przez nich tortilli. Nie spróbowałam też dziś żadnych smakołyków z Gruzji czy Izreala. Ale przecież na to wszystko, mam nadzieję, będzie czas na kolejnej, zimowej edycji Najedzeni Fest.Najedzeni Fest Jesień - ceramika Najedzeni Fest Jesień - Konfitura Najedzeni Fest Jesień - sushi Najedzeni Fest Jesień - Spółdzielnia Organic Bar - burgerki Najedzeni Fest Jesień - wrapy i pasztety Najedzeni Fest Jesień - pasztety Najedzeni Fest Jesień - ciasta Najedzeni Fest Jesień - Posiłki Najedzeni Fest Jesień - Makiato Najedzeni Fest Jesień - MŁynek Najedzeni Fest Jesień - Hamsa Najedzeni Fest Jesień - Hamsa - shakshuka Najedzeni Fest Jesień - Hamsa - dolmades Najedzeni Fest Jesień - nierozpoznane stoisko Najedzeni Fest Jesień - JAdalnia - stoisko Najedzeni Fest Jesień - Etnika Najedzeni Fest Jesień - Gruzja na talerzu - szpinak z orzechami Najedzeni Fest Jesień - Gruzja na talerzu Najedzeni Fest Jesień - oliwki z Kleparza Najedzeni Fest Jesień - węgierskie specjały Najedzeni Fest Jesień - sery Magdalenka Najedzeni Fest Jesień - sery z gór Najedzeni Fest Jesień - Frytka Bar Najedzeni Fest Jesień - dynie pomarańczowe i zielone Najedzeni Fest Jesień - dynie zielone i żółte Najedzeni Fest Jesień - dynie w słońcu Najedzeni Fest Jesień - zielenina Najedzeni Fest Jesień - uśmiechnięte dynie Najedzeni Fest Jesień - dynie i papryki Najedzeni Fest Jesień - dynie